Körvonalazódnak a pécsi politikai erőviszonyok

2019.08.13.

Augusztus 24. és szeptember 10. között lehet gyűjteni és leadni az ajánlásokat a polgármester- és helyi képviselőjelölteknek. Pécsett gyakorlatilag kialakult a "mezőny".

Legkorábban Péterffy Attila lépett sorompóba a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben, ami ma már Ellenzéki Összefogás néven is fut, bő fél éve jelentette be indulási szándékát, és mára már a Mi Hazánk, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt kivételével minden ellenzéki erő mögötte sorakozott fel. Színre lépése óta folyamatosan teszi közzé közösségi oldalán terveit, elképzeléseit, programját, mostanában pedig sorra mutatja be képviselőjelöltjeit, akik között akad a politikában eddig ismeretlen, de saját szakterületén sikeres ember, de olyan is - mint például Sík László Lajos -, aki régi motoros. A nagy kérdés, hogy a Fidesz leváltásának vélt lendülete elegendő-e a megfelelő számú voks összegyűjtésére.

Kővári János is sorompóba lépett, majd vissza, és átengedte a terepet Vári Attilának, így politikai szlogennel élve, egy jobbközép összefogás jött létre. Vári Attila az elmúlt hetekben kezdett erőteljesebb kampányba, ismertek a képviselőjelöltjei, sokan közülük már bizonyított a pécsi porondon, de ebben a névsorban is akad a civil szférából frissen érkezett arc. Vári Attila programja nagyban támaszkodik az ÖPE Zöld Főváros gondolatvilágára, ezzel erősíti Kővári János is a kampányt.

Bár komoly pécsi bázissal nem rendelkezik, a Mi Hazánk Mozgalom is felbukkant a színen Sándor Zoltán vezetésével. Ők is minden körzetben indítanak jelöltet, de, hogy szavazókat honnan szereznek, az már más kérdés. Bízhatnak a kiábrándult jobbikosokban, azokban, a jobboldaliakban, akik nem támogatják a Fideszt, de nem akarnak a baloldalra voksolni. Mindez talán arra lehet elegendő, hogy megugorják a küszöböt, és esetleg listán szerezzenek egy helyet.

Érdekes az LMP helyzete. Az EP-választásokon Pécsett is leszerepeltek, sokáig úgy tűnt, részei lesznek az ellenzéki összefogásnak, de végül nem sikerült a megegyezés, így Kóbor József vezetésével önállóan indulnak. Ők is - ahogy Péterffy és Vári - a zöld gondolatot állítják programjuk középpontjába, a tervezett atomtemető és az uránbánya újranyitása elleni tiltakozásuk elegendő lehet egy-két hely megszerzésére a közgyűlésben.

A Kétfarkú Kutyapárt jópofa színfolt a pécsi politikai palettán, az országgyűlési és az EP-választáson is erősödő tendenciát mutattak, ráadásul Pécsett és Baranyában meglehetősen aktívak. Mára már nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni őket, könnyen lehet, hogy képviselői helyhez jutnak, akkor pedig ha más nem is, jó hangulatú lesz a pécsi közgyűlés. Valójában azonban ők is, ahogy az LMP, ellenzéki oldalról visznek majd el voksokat, ami összességében azt jelentheti, ha nem is a mostani kétharmados többséggel, de megmarad Fidesz és szövetségesei fölénye. Az biztosnak látszik, hogy az Ellenzéki Összefogás által remélt egy az egy elleni küzdelem Pécsen nem valósul meg, minden körzetben legalább öt jelölt közül lehet majd választani.

M. Z.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!