Különleges lehetőséget kapnak a pécsi középiskolások

2019.11.21.

November 22-én Pécsre érkezik az első országjáró roadshow, melyet középiskolásoknak szerveznek a tudományos kutatás és az innováció lehetőségeinek népszerűsítése érdekében.

A rendezvénysorozat ezen állomásán az érdeklődő diákok többek között azzal a fiatallal is találkozhatnak, aki idén a Nobel-díj átadón képviseli majd hazánkat.

Pénteken a Startup Campus szakemberei rendhagyó tanóra keretében tartanak interaktív workshopot, melyre minden pécsi 14-20 éves tanulót várnak. Az Innovációs Középiskolai Roadshow ezúttal 12:30 perckor kezdődik, helyszínéül a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium szolgák. A résztvevők a rövid, pörgős előadások keretében megismerhetik az innovációs ötletek megvalósulásának folyamatát és az így megnyíló számtalan lehetőséget. A prezentációk után a fiatalokat bevonják egy közös eszmecserébe, ahol szakértőkkel beszélgetnek majd arról, hogy milyen a hazai tudományos és innovációs kultúra és hogyan emelkedhetnek már ilyen fiatalon ki a tehetségek ezen belül. Ezt követően szakmai mentorok vezetésével kezdetét veszi az „Ötletgenerálás Workshop”, melynek során a középiskolások érdeklődésüknek megfelelő innovatív ötletek megvalósítási folyamatát tervezhetik meg és sok hasznos, gyakorlatias tippet kaphatnak az induláshoz.

A roadshow célja a motiváció és inspiráció átadásán túl az is, hogy a résztvevőkhöz eljuttassák a Magyar Innovációs Szövetség áltat már 29. alkalommal megrendezésre kerülő Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny hírét. A roadshow keretében a projektjeiket a korábbi évek díjazottjai mutatják be, ez ösztönözheti majd a résztvevőket a jelentkezésre. A verseny idén is értékes jutalmakat ígér a sikeres diákoknak: a legjobbak 30 felvételi pontot kapnak az egyetemi jelentkezésükkor, ezen kívül a díjazottak több nemzetközi konferencián és tudományos tehetségkutatón is szerepelhetnek.

Az Innovációs Verseny idei újdonsága, hogy általa az induló diákok a vállalkozói lét útján is elindulhatnak. A szakemberek a pályamunkák közül kiválasztják mindazokat, melyek startup-vállalkozássá fejleszthetőek. Az ötletek gazdái egy öt alkalmas workshop sorozaton vehetnek részt Budapesten a Startup Campus jóvoltából, amelynek célja új innovatív vállalkozások létrehozása és befektetésre való előkészítése, mentorálása.

Az Innovációs Verseny korábbi díjazottja, Vámosi Flórián, a csillagászat fiatal szakértője idén arra is lehetőséget kapott, hogy képviselje hazánkat a stockholmi Nobel-díj átadón és az ahhoz kapcsolódó tudományos konferencián. „A tudományos kutatásaim nyomán az a megtiszteltetés ért, hogy én képviselhetem Magyarországot a stockholmi Fiatal Tudósok Szemináriumán. Ide a világról mindössze 25 fiatalt választanak ki. A szeminárium alatt részt vehetünk majd a Nobel-hét eseményein – így a díjátadó gálán is és a világ legnevesebb professzoraival találkozhatunk” – számolt be Flórián a tehetségkutató versenyen elért kiváló eredmény egyik hozadékáról. A kiváló fiatal csillagász a pécsi esemény keretében mesél majd a jelenlévőknek eddigi eredményeiről.

A Startup Campus Innovációs Középiskolai Roadshow szakmai partnere és főtámogatója az NKFIH – Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Előadásain és átfogó workshopján való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz között, melyre az alábbi linken nyílik lehetőség: https://www.startupcampus.hu/highschool.

 

Forrás: startauponline.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!