A 8 legjobb étel vércukorszint-csökkentésre

2023.11.17.

A modern táplálkozás nem kedvez a vércukorszintnek, ezért egészségünk érdekében elengedhetetlen, hogy rendszeresen fogyasszuk az alábbi élelmiszereket.

 

Habár nem létezik olyan élelmiszer, amely fogyasztása önmagában egy csapásra lejjebb viszi a vércukorszintünket, az egészséges életmódbeli szokások együttes alkalmazása optimális vércukorszintet eredményezhet.

A kedvező vércukorszintet – természetesen csak egészséges emberek esetén – nagyon leegyszerűsítve teljes értékű étkezések révén érhetjük el. Ez azt jelenti, hogy

az elfogyasztott ételnek három dolgot mindenképpen tartalmaznia kell: fehérjét, rostot és egészséges zsírokat.

Hogy miért?

Azok az ételek, melyek nem tartalmaznak fehérjét, gyorsan az egekbe repítik vércukorszintünket, majd az ugyanezzel a sebességgel le is zuhan, ahelyett, hogy stabil, kiegyensúlyozott maradna. Azáltal, hogy a fehérjét szervezetünk csak lassabban tudja megemészteni, az elfogyasztott szénhidrát felszívódása is lassabbá válik, ez pedig kedvezőbb vércukorszintet eredményez.

Az ételek rosttartalma nagymértékben javítja azok glikémiás indexét, növeli és tolja ki a teltségérzetet.

Az egészséges zsírok emésztése, a fehérjéhez hasonlóan, hosszabb időt vesz igénybe, ezzel csökkentve a vércukorszint megemelkedését. Emellett pedig a szív egészségét is segít megőrizni.

Az alábbiakban a Clean Plates ajánlásával olyan egészséges élelmiszereket mutatunk be, melyek segítségével teljes értékévű tehetjük étkezésünket, ez pedig hosszútávon kedvező vércukorszintben mutatkozik meg.

Avokádó

Egészséges zsír-és magas rosttartalma révén segít csökkenteni a vércukorszintet.

A direkt vércukorszint-csökkentő hatása mellett még közvetett módon is segít csökkenteni azt, azáltal, hogy hozzájárul az egészséges emésztőrendszer fenntartásához.

Jelenleg számos kutatás foglalkozik azzal, hogy a belek mikrobiómája hogyan hat a vércukorszintre , ezáltal milyen szerepet játszik a diabétesz kialakulásában, és minden jel arra mutat, hogy az egészséges bélrendszer pozitívan hat a vércukorszintre.

Tökmag

Tele van egészséges zsírokkal és rosttal, sőt, számos egyéb hasznos tápanyaggal is.

Ilyen például az E-vitamin, mely csökkentheti a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat valamint a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét is.

Mandula

A mandula a legmagasabb rosttartalommal bíró olajos magként ismert.

Száz grammjában 12 gramm rost található meg, mindemellett egészséges zsírtartalma sem elhanyagolandó.

Kefir

A joghurthoz hasonló tejtermék megfelelő arányban tartalmaz fehérjét, zsírt és szénhidrátot.

Több kutatás is vizsgálta fogyasztását, melyek arra jutottak, hogy napi egy adag kefir elfogyasztása kedvezően hat az éhomi vércukorszintre.

Mogyoróvaj

A mogyoróvaj sokféleképpen fogyasztható, kenhetjük pirítósra, almára, kekszekre egyaránt. Nagymértékben tartalmaz egészséges zsírokat valamint rostokat, így aztán szénhidrátforrások mellé vagy önmagában fogyasztva is megfelelő táplálék.

Fontos, hogy olyat válasszunk, amely nem tartalmaz adalékanyagokat, csupán mogyorót.

Chia mag

Ezeknek az apró magoknak a fogyasztásával kordában tudjuk tartani vércukorszintünket, javíthatjuk az inzulinérzékenységet.

Oldható rostokban, fehérjében, jó zsírokban gazdag, használhatjuk süteményekben, gyümölcsturmixokban, vagy készíthetünk belőle pudingot is.

Lazac

Amellett, hogy kiváló zsír- és fehérjeforrás, a benne található Omega 3-zsírsavaknak köszönhetően még szívünkre is kedvezően hat.

Babfélék

A babot a legjobb növényi eredetű fehérjeforrásként is szokás emlegetni.

A legtöbb babféle alacsony glikémiás indexű, tele van oldható rostokkal és fehérjével. Így aztán, annak ellenére, hogy magas a szénhidráttartalmuk, fogyasztásuk után hosszú ideig megmarad a jóllakottság érzetünk.

Zabkása

A zab telis-tele van rostokkal, ám ne feledkezzünk meg a mellé fogyasztott zsírokról, fehérjéktől se, hogy étkezésünk teljes értékűvé váljon.

Szórjuk meg például tökmaggal, chia maggal, mandulával, mogyoróvajjal!

Forrás: cleanplates.com

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!