A bűvös kocka lesz a pécsi Zsolnay Fényfesztivál versenytémája

2024.06.25.

A pécsi Zsolnay Fényfesztivál fő attrakciója minden évben a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny. Ennek során a székesegyház monumentális homlokzatát keltik életre a világ legjobb fényművészei háromdimenziós, mozgó fényalkotásokkal. Július 4–7. között a döntőbe jutott legjobb öt alkotást láthatják a fesztiválozók.

 

Az idei verseny témája a bűvös kocka, aminek apropóját az adja, hogy 2024-ben ötvenéves a világhírű magyar építész által tervezett, jól ismert térbeli logikai játék, a Rubik-kocka.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is öt video mapping alkotás készül a pécsi székesegyház déli homlokzatára. A művészek az Egyesült Királyságból, Ecuadorból, Németországból és Spanyolországból érkeznek, valamint egy magyar alkotás is lesz. Közülük a közönség választhatja majd ki a kedvencét online szavazás keretében.

A nagy érdeklődésre való tekintettel mostantól a fesztivál mind a négy napján megtekinthetőek az alkotások, esténként 21.30-tól félórás blokkokban ismétlik őket éjfélig. Vasárnap 22 órakor lesz az eredményhirdetés, amelyet az előző évek alkotásainak best of válogatása követ, zárásként pedig a Kiégő Izzók Jónás könyve című ikonikus mapping műve látható.

kultura.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!