A miniszterelnök reggeli rádióinterjújában részletezte a csütörtökön bejelentett szigorításokat

2021.03.05.

A miniszterelnök elmondta, a kerti munkához szükséges boltok is nyitva maradhatnak, illetve belengette a bölcsődék esetleges bezárását is, de ott még kitartanak: “A fertőzések most olyan alacsony számokat mutatnak ott, hogy megpróbáljuk őket nyitva tartani” – mondta.

A virágboltok helyzetét is problémásnak ítélte a közelgő nőnap miatt, ezért március 8-án ők még nyitva maradhatnak, de 9-én be kell zárniuk.

A bezárt vállalkozások egész márciusra megkapják a bértámogatást, és elengedik a bérleti díjukat is, illetve kiterjesztik az adókedvezményeket, és elengedik a katát.

Beszélt az utazásokról is: mindenkit arra kért, halassza el a luxusnyaralásokat, mert a vírus hazahozatalával bajba sodorhatnak másokat. Orbán konkrétan az exkluzív üdülőhelyekről hazaérkezőkről beszélt: "Tanganyika, Maldív-szigetek, Dubaj. Mégis arra kérnék mindenkit, ezeket a veszélyes helyekre tervezett luxusvakációkat halasszák el. Nem azért, mert irigyeljük tőlük az ilyesmit, ha van pénzük, tegyék" – mondta.

Leállították rövid időre az oltások szervezését az eddig tapasztalt hibák miatt: többen is panaszkodtak arról, hogy rossz helyre hívták őket, és már beoltott emberek is kaptak behívást. Hamarosan nyilvános lesz egy telefonszám, amin keresztül be lehet jelenteni a hasonló hibákat. A hibákból Orbán szerint az derül ki, hogy problémák vannak az adatbázisban, ezért külön egységet állít fel ennek a kezelésére, ugyanis a személyes ismeretség a háziorvosokkal már nem elég.

Orbán saját bevallása szerint átnézte az uniós beszerzések szerződéseit "jogászszemmel", és szerinte "egy ügyvédi irodába egy ügyvédbojtárt ilyen szerződésért nem vennének fel."

Újra szóba került a Fidesz eltávolítása az Európai Néppárt frakciójából is: arról, hogy beszélt-e már azóta Manfred Weberrel, csak annyit üzent, majd biztos beszélnek, és "hajrá, Weber úr."

Az esetleges nyitás is szóba került: egyelőre a szakértői vélemények is szórnak, de "az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe", és "akkor tudunk nyitni, ha most zárunk."

A magyar kormány csütörtökön jelentette be, két hétre szinte teljesen lezárják az országot. A részletes tájékoztatás valamikor a pénteki nap folyamán jelenik meg, első körben ezekről lehet tudni:

Az óvodákat és általános iskolákat április 7-ig lezárják, a digitális oktatás részleteit hamarosan kidolgozzák. A középiskolákra és egyetemekre, főiskolákra vonatkozó szabályok változatlanok. Bár Gulyás nem közölte ennek kezdését, a kormányzati tájékoztató honlap alapján március 8-tól kezdődik a zárás.

Március 8-tól március 22-ig két hétre bezárnak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak, illetve dohányboltok.

Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet. Ennek a részletszabályairól holnap hoz döntést az operatív törzs.

A konditermeket két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók meccsei és edzései csak zártkapuk mögött lehetnek megtartva.

A parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabadtéri sporttevékenység engedélyezett abban az esetben, ha biztosított a másfél méteres távolság.

Minden munkaadót felkérnek arra, hogy ahol van lehetőség otthoni munkavégzésre, ott ezt biztosítsák.

Kötelező a maszkhasználat mindenhol szabadtéren.

Szigorodik a határátlépés.

A szállodákra és vendéglátóiparra érvényes kedvezményeket minden szektorra kiterjesztik a korlátozások időtartamára, aminek most be kell zárni.

adozona.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!