A számítógép-vásárlás nem is olyan egyszerű

2024.09.17.

Amikor laptopot vagy PC-t vásárolunk, nagyon sokféle szempontot érdemes figyelembe venni. A rengeteg választási lehetőség mellett nehéz eldönteni, hogy mi is lesz számunkra az ideális választás: tárhely, sebesség, megjelenés – mind fontos kérdés.

 

Szoftverekkel a hatékonyságért

 

Amikor megvan a számítógép, jöhetnek a szoftverek, melyek segítségével tudjuk majd használni új eszközünket. A BestMarkt webáruház PC szoftver kínálatában komplett operációs rendszereket, Office irodai csomagokat és antivírus szoftvereket is találunk.

 

Akár tanulásra, szórakozásra vagy munkára használjuk a számítógépünket, szoftverekre szükségünk lesz. Alapként egy operációs rendszerre, ez teszi ugyanis lehetővé, hogy a hardver és az egyéb szoftverek zökkenőmentesen működjenek. A Windows mellett a Linux is gyakori választás, ezek mind stabil, felhasználóbarát alkalmazások.

 

Az irodai munkálatok közben is sok mindenre lehet szükség: dokumentumokat létrehozni, szerkeszteni, táblázatokat kezelni, prezentációt készíteni, intézni az elektronikus levelezést és így tovább. Azonban ezek mellett nem feledkezhetünk meg a biztonságról sem: vírusirtóra és tűzfalra mindenképp szükségünk lesz.

 

Aztán attól függően, hogy milyen feladatokra használjuk a gépünket, audio-, videó- és képszerkesztő programokba is beruházhatunk, de pénzügyi, üzleti és mérnöki tevékenységekhez is léteznek külön-külön programok.

 

A helyes döntés meghozatala

 

A fentiekből is látszik, hogy egy-egy új szoftver kiválasztása nem kis feladat. Először is nézzük meg, hogy amire szükségünk van, az mennyibe is kerül, és számunkra mennyit is ér. Egy ilyen program ára nem feltétlenül tükrözi azt, hogy mennyit is ér a mi esetünkben. Elképzelhető, hogy a számos funkcióval rendelkező drága szoftver nem mindig a megfelelő választás, hiszen lehet, hogy sok olyan funkciója van, melyekre nekünk nincs is szükségünk. Tehát szabjunk meg egy alap költségvetést és határozzuk meg, hogy milyen funkciókra lesz szükségünk.

 

Az is fontos, hogy mennyire könnyen lehet majd kezelni a megvásárolt terméket. Hogy olyat szeretnénk-e használni, melynek használatát könnyen és gyorsan el lehet sajátítani, vagy összetett modellt választani, amit meg kell tanulni kezelni. Ez sem mindegy, mint ahogy az sem, hogy a felmerülő problémák esetén milyen megoldások állnak rendelkezésre.

 

Maximális elégedettség

 

Számoljunk továbbá a frissítésekkel is, hiszen ezek a cégek rendre újabb és újabb frissítéseket tesznek közzé. A szoftverek legalább olyan fontosak, mint a hardverek, tehát amikor számítógépet veszünk, ne csak azt nézzük meg, hogy milyen a teljesítménye az eszköznek, hogy mekkora tárhelyre van szükségünk, milyen gyors maga a rendszer és hogy mennyire tudja kiszolgálni igényeinket. Törekedjünk arra, hogy a hardver mellé a szoftver is passzoljon, hogy maximálisan ki tudjuk használni a kapacitásokat.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!