A szervezők szerint háromezernél is többen vettek részt a pécsi Pride felvonuláson

2021.09.19.

A szervezők szerint háromezernél is többen vettek részt az első, vidéken megszervezett Pride felvonuláson szombaton Pécsen.

Az ellentüntetésen rendőrségi becslések szerint 130-an jelentek meg. Kővári János, aki várhatóan a Fidesz jelöltje lesz a városban, délelőtt szintén ellentüntetést tartott, ezen a rendezvényen maximum 100-an jelentek meg helyi értesülés szerint. A rendezvény rendbontás nélkül zajlott. Megbotránkoztató elemek teljesen hiányoztak a felvonulásról, ami békés és jó hangulatú volt a tudósítók szerint.

Példátlan rendőri készültség és a pécsi belváros hermetikus lekordonozása mellett indult el az első vidéki melegfelvonulás Pécsett szombat délután. Az elképesztő mennyiségű rendőrnek és az alaposan elszeparált utcáknak és tereknek köszönhetően semmiféle zavargás nem kísérte az eseményt, békés bulizók képét mutatta a Pécs Pride elejétől a végéig.

A Diverse Youth Network egyesület szervezte meg a pride felvonulást Pécsen. Azért itt, mert az egyesület tagjai Pécsett, gazdag kultúrájú, az új iránt érdeklődő és befogadó városnak ismerték meg. Már tavaly májusban meg akarták rendezni a felvonulást, de akkor a pandémia ezt meggátolta. A rendezvényt akkor és most is szerette volna betiltatni a Kővári János, önkormányzati képviselő, aki Fidesszel stratégiai szövetségben lévő civil szervezet, az ÖPE elnöke. A lelkészi főiskolán szociális munkás diplomát szerző városatya aláírásokat gyűjtött a pride ellen, mivel úgy látja, hogy a homoszexuális menet a gyermekek testi-lelki egészséghez való jogát sérti. Kővári szerette volna, ha rendezvényről a pécsi közgyűlés rendkívüli ülést tart, ezt azonban a város független polgármestere, Péterffy Attila értelmetlennek tartotta, mivel a közgyűlés nem dönthet egy civil szervezet alkotmányos jogokkal biztosított rendezvényéről, ez a rendőrség dolga.

 

Ismert, hogy Pécsen a 2019-es helyhatósági választáson az összefogó ellenzék fölényes győzelmet aratott a kormánypártok felett. Sokan úgy látják, hogy Kővári – bár tudja, hogy indítványa teljesen értelmetlen – azért erőltette a rendkívüli közgyűlést, mert így szeretné megszólítani a Fidesz megrogyott pécsi táborát. A történethez tartozik, hogy a pécsi városvezetés megrendelt egy felmérést a pride helyi fogadtatásáról. Abból az derült ki, hogy a pécsiek többsége elfogadja a nemi másságot, engednék, hogy a melegek is házasodjanak. Azt viszont a többség nem támogatja, hogy a melegek gyereket fogadhassanak örökbe. És azt se támogatják, hogy a város vezetői részt vegyenek a felvonuláson. Ezért a városvezetők nem is mentek el a rendezvényre, amit sokan kritikusan fogadtak. A felvonulás így is sikeres volt, hisz a szervezők eredetileg ezer fős rendezvényt jelentettek be.

fotó: Pride FB

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!