A szombati Pécs Pride miatt szinte hermetikusan lezárják a belvárost

2021.09.17.

Elképesztő biztonsági intézkedések mellett fogják megrendezni a pécsiek többsége által nem támogatott felvonulást. A vendéglátosok is panaszkodnak.

A Tímár utcától a Barbakánig, szinte Pécs teljes belvárosa érintett lesz szombaton az első vidéki LMBTQ-felvonulás miatt szükséges rendőrségi lezárásokban. A pécsi rendőrkapitányság közleményéből kiderül, hogy a police.hu-n felsorolt területekre a lezárás kezdetétől, tehát déltől az ottani bejelentett lakcímmel rendelkezők, vagy ott dolgozókon kívül azok léphetnek be, akik erre alapos indokot tudnak adni.

Aki se helyi lakcímkártyával, vagy munkahellyel nem rendelkezik – azok közül tizenkét órától a Pride szervezőinek joguk lesz „face control” módszerrel kiválasztani, hogy ki léphet be a lezárt területekre és ki nem. Az érintett üzletek és vendéglátóhelyek ugyan kinyithatnak, de nagy forgalomra nem számíthatnak, hiszen megközelíthetetlenek lesznek, a Pride-on vonulók pedig bizonyára nem teraszokon ücsörögni vagy vásárolni akarnak.

Egy étterem tulajdonos a  bama.hu kérdésére elmondta: ők csak a lezárás este hatra tervezett feloldásakor fognak kinyitni a Király utcában, előtte nem látják értelmét, hét órára viszont már foglalásaik is vannak. Körülbelül másfél-kétmilliós bevételkieséssel számol aznapra. A vállalkozó hozzátette: kifejezetten rossz időpontban jött nekik ez a felvonulás, ugyanis a szeptember közepe az egyik legforgalmasabb időszak az évben, amire a járvány miatti korlátozások után különösen szükségük van.

 

A parkolás sem lesz egyszerű szombaton azok számára, akiknek a belvárosban van dolguk, vagy ott laknak. Már reggel hat órától érvénybe lép a megállási- és várakozási tilalom körülbelül harminc utcában, ami este kilencig fog tartani. A lezárásokról és korlátozásokról részletesen a Police.hu-n tájékozódhatnak olvasóink.

 

Közben lagzi is lesz....

Szombaton a pécsi Széchényi tér fölött található Boldogság Házában mondja ki a boldogító igent egy fiatal pár, akik még jóval a Pécs Pride dátumának kitűzése előtt megtervezték egybekelésüket. A lakodalmat a közelben lévő belvárosi Aranykacsa étteremben tartanák. A rendőrség arról tájékoztatta lapunkat, hogy biztosítani fogja a násznép átvonulását a vendéglőbe, de arra is megkérték őket, hogy amennyiben lehetőség van rá, a lezárt területen a felvonulók elhaladása előtt vagy az után menjenek át.

forrás: bama.hu

 

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!