Amerika-szakértő: sejthető volt, hogy nem lesz sima az elnökök közötti átmenet

2017.01.06.

A jelenlegi és a megválasztott amerikai elnök közötti különbségeket figyelembe véve előre sejteni lehetett, hogy nem lesz tökéletesen sima az átmenet - mondta Ugrósdy Márton Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában. (Pécsi Napilap)

Barack Obama amerikai elnök szerdán a kongresszusban demokrata párti vezető politikusokkal tárgyalt arról, hogy miként lehetne megmenteni az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt, amelyet a republikánus többségű törvényhozás megszüntetni tervez. Közben a szenátusban már határozatot is hoztak a törvény visszavonásának első lépéseiről.

Ugrósdy Márton elmondta: Barack Obama van hivatalban január 20-án délig, és addig teljes jogkörrel el tud járni, bár nem szokás ilyenkor már "olyan döntéseket hozni, ami következő elnök mozgásterét különösen korlátozná".

Hozzátette: az Obamacare az elnök egyik legfontosabb törvénye, amely több millió amerikai számára terjesztette ki az egészségbiztosítást. Felidézte: Donald Trump megválasztott elnök már a választási kampányban arról beszélt, hogy eltörli majd a törvényt, megválasztása után pedig azt mondta, szeretné megváltoztatni.

Ugrósdy Márton jelezte: egyrészt ideológiai oka van annak, hogy a republikánusok megszüntetnék a törvényt, mert annak a hívei, hogy az állam minél kevésbé avatkozzon be az emberek életébe, másrészt pedig a program nagyon sok pénzbe kerül. Hozzátette: ugyanakkor még a republikánusok sem tudják, milyenre változtassák az Obamacare-t.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!