Amerikai trombitás frenetikus jazzkoncertje Pécsett

2017.03.24.

Juhász Márton 5tet feat. Byron Wallen adott koncertet csütörtökön Pécsett, a Zsolnay Negyedben. Az év jazzdobosának kétszer is megválasztott Juhász Márton ezúttal egy amerikai trombitással társult, parádés lett az eredménye.

Metronóm Jazz Klub: Juhász Márton 5tet feat. Byron Wallen

Zsolnay Negyed - E78 - Koncertterem

Byron Wallen - Trombita

Ibrahima Cheikh Fall (Ibro) - Djembe, Balafon

Matthew Mitchell - Gitár

Tálas Áron - Keyboard, Ütőhangszerek

ifj. Tóth István - Basszusgitár

Juhász Márton - Dob

 

A Euro-African Playground zenekar alapítója, a 2014 és 2015-ben az év dobosának választott (JazzMa.hu közönségszavazás) Juhász Márton vendége az Egyesült Királyság jazzéletének egyik meghatározó személyisége: Byron Wallen. A belizi származású, Londonban nevelkedett trombitás tradicionális jazz és világzenei körökben egyaránt elismert, olyan hírességekkel dolgozott együtt mint George Benson, Jack Dejohnette, Andrew Hill, Sam Rivers, Mulatu Astatke és King Sunny Ade. Hogy zenei tudását elmélyítse, Byron az évek során több tanulmányutat tett Afrikában: Uganda, Marokkó, Nigéria, Zimbabwe és Dél-Afrika voltak állomásai. Az ezeken az utakon szerzett tapasztalatok adják saját szerzeményeihez az inspirációt. Az este során ezekből a dalokból is hallunk majd, de a műsor java részét kifejezetten erre a koncertre írták a fellépő zenészek.

Juhász Márton a Berklee College of Music-on végzett, Európa-szerte aktív nagyszerű fiatal dobos. Együttesének létrejöttét Afrika zenei öröksége és annak európai talajba történő átplántálása iránti szenvedélyes érdeklődése eredményezte. A zenekarhoz 2013-ban csatlakozott a virtuóz guineai-szenegáli djembefola, balafonos és énekes, Ibrahima Cheikh Fall. A zene sokrétű, változatos, izgalmas, táncolható, dúdolható afro-jazz-rock, amely mindamellett komoly hangszeres tudást és nagymértékű egymásra figyelést igényel.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!