Aszalt ételekkel az egészséges életért

2022.06.23.

Az egészséges életmód egyre fontosabb szerepet játszik a hétköznapjainkban. Elég sokféleképpen tudjuk elérni azt, hogy az étkezésünkbe csempészhessünk tartalmas, mégis az egészséget támogató élelmiszereket is.

Egyik módja például az aszalványok készítése, amikkel fel tudjuk dobni a reggelinket, vagy akár a nassolást is teljesen ki lehet váltani általuk. De hogyan lehet ezeket a legegyszerűbben elkészíteni? Erről lesz szó a következő bejegyzésben.

 

Milyen ételeket érdemes egyáltalán aszalni?

 

Te is kedvet kaptál hozzá, hogy kipróbáld az aszalást házilag? Nézd meg a Cosori kínálatát, ahonnan kiváló aszalógépet szerezhetsz be, amivel nagy lépést tehetsz az egészséges életmód felé. Mutatjuk, hogyan!

 

A legjobb olyan élelmiszereket aszalni, amiknek viszonylag magas a szárazanyag tartalma, mivel az aszalási eljárás során a víztartalom az, ami el fog párologni. A végeredmény pedig tartalmas, tartós és ropogós lesz. Érdemes próbálkozni gyümölcsökkel (pl.: banán, alma, eper, mangó, körte), zöldségekkel (pl.: cukkini, paradicsom, répa), de akár húsféléket is lehet szárítani az aszalóban.

 

Mire tudod használni az aszalványokat?

 

A gyümölcsök remek kiegészítői lehetnek a reggeli zabpehelynek, de müzlik mellé is jól eshetnek. Az aszalt zöldségekből akár házi ételízesítőt is tudsz gyártani. A szárított húsok pedig kiváló energiaforrást nyújthatnak egy túra alatt. De bármelyik aszalványt tudod a chipsek és egyéb nassolnivalók helyettesítésére is használni. Ezzel pedig nagyon sokat tudsz tenni az egészséged érdekében, hiszen rengeteg káros anyagtól, és hízlaló összetevőtől kímélheted meg a szervezetedet.

 

Miért jobb házilag aszalni?

 

A boltok polcain készen kapható élelmiszerekben rengeteg olyan összetevőt találhatsz, amiről sok esetben gőzöd sincs, hogy mire is való, vagy egyáltalán mi is az, nemhogy azt tudnád, hogyan hat a testedre. Ha Te is abba a csoportba tartozol, akik szeretik tudni, hogy mit esznek, akkor nagyban le tudod egyszerűsíteni a saját dolgodat a házilag készített élelmiszerekkel. Elfelejtheted a boltban való hosszas címke böngészést, egyszerűen csak megveszed a természetes alapanyagokat, aztán irány a konyha!

 

Hogyan zajlik maga az aszalás?

 

Az eljárás során az alapanyagokat beleteszed a forrólevegős sütőbe, ami nagyon alacsony hőfokon hosszú idő alatt elpárologtatja a nedvességtartalmat az ételekből anélkül, hogy roncsolná azok anyagszerkezetét. Minden ételnek más időtartamra van szüksége ahhoz, hogy elérje a kívánt állagot. Egyes gyümölcsöket, amik nem elég édesek, szokták cukros vízben kifőzni aszalás előtt, mivel a cukor tartalom nem veszik el az eljárás során. Így pedig egy finom, édes és ropogós csemegét kapsz végeredményül, és amennyiben valamilyen természetes cukorhelyettesítőt használsz, akkor még a plusz kalóriák miatt sem kell aggódnod!

Láthatod hát, nem egy nagy ördöngösség, némi odafigyelés, és máris egészségesebb ételekkel tudod kényeztetni a szervezeted.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!