Az optimális guminyomás mérésének és betartásának a fontossága

2021.01.26.

A guminyomás optimális szinten tartása és folyamatos ellenőrzése gyakorlatilag a biztonságos autóvezetés, illetve a gumiabroncsokkal történő megfelelő bánásmód elengedhetetlen eszköze. A cikkben ehhez kapcsolódóan adunk praktikus tippeket.

Vagyis megmutatjuk, mi alapján győződhetünk meg a guminyomásról, honnét tudhatjuk az ideális értéket, és milyen esetekben térhetünk el az ajánlásoktól.

Ezért nem mindegy, hogy mekkora nyomás uralkodik az általunk használt autógumikban

A guminyomás az optimális tartomány felett vagy alatt egyaránt nemkívánatos körülményeket eredményez. Mégpedig azért, mert a nem megfelelő nyomás esetén a kerekek az ideálistól eltérő módon érintkeznek az úttesttel.

Ha a guminyomás értéke túlzottan alacsony, azzal indokolatlanul megnő a fogyasztás, miközben az abroncsok idő előtti kopása és elhasználódása is jó eséllyel bekövetkezik. A túlságosan magas guminyomás következtében pedig az autó kormányzása lesz nehezebb, miközben a futómű állapota is komoly mértékben károsodhat.

A guminyomás rendszeres ellenőrzésének lehetőségei és opciói

Tisztáztuk tehát, hogy az autógumik várható élettartama, a futómű és az optimális fogyasztás érdekében erősen javasolt odafigyelni a megfelelő guminyomásra. Már csak az jelenti a fő kérdést, hogyan is lehet ezt megvalósítani a gyakorlatban?

Mindenekelőtt célszerű lehet beszerezni egy szimpla mérőszerszámot. Egy-egy ilyen eszköz könnyen elfér a csomagtartóban, a segítségével pedig pikk-pakk ellenőrizni lehet a guminyomás alakulását és aktuális értékét.

Persze akkor sincs nagy baj, hogyha a guminyomás ellenőrzéséhez szükséges eszköz nincs kéznél. Merthogy a benzinkutak döntő többségében rendelkezésre áll egy, erre a célra tökéletesen alkalmas készülék.

Sőt, miután ellenőriztük a guminyomás aktuális értékét, néhány másodperc alatt az ideális tartományba tudjuk azt mozdítani. Természetesen ahhoz mérten, amit az autó szervizkönyvében vagy a vezető oldali ajtó mellett útmutatóként találunk.

Akad-e olyan helyzet, amikor célszerű eltérni az ajánlott guminyomástól?

Olyankor lehet ezt az eshetőséget elképzelni, amikor az autónkhoz használatos normál kerékméretről nagyobb felnire szeretnénk váltani. Ebben az esetben a biztonságos és nyugodt vezetés elősegítése végett indokolt lehet a guminyomás megváltoztatása.

Hogy a pontos értékről is legyen szó, plusz colonként 0,2 bar-t javasolt hozzáadni a gyári ajánlás értékéhez. Hogyha ezekkel az arányszámokkal kalkulálunk, akkor könnyen biztosítani tudjuk az autógumi nyomásának az optimális értékét.

Persze ezt a műveletet nemcsak egyszer kell ellenőrizni. Bizonyos időközönként erősen javasolt elvégezni a guminyomás ellenőrzését, és aztán a kapott értékekhez mérten megoldani a szükséges korrekciót.

(x)

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!