Bánki Erik koncerten volt Hollandiában, Hadházy feljelent - folytatódott a pécsi Volvo-gate per

2022.05.11.

Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának újraválasztott elnöke tagadja, hogy bármi köze lenne az utóbbi évtized legnagyobb pécsi korrupciós ügyéhez, de a tárgyaláson személyesen részt vevő Hadházy Ákos ebben erősen kételkedik, ezért feljelentést tesz.

A Kaposvári Törvényszék Vadócz Attila vezette büntetőtanácsa nyilván később dönt majd arról, hogy hitelt ad-e Bánki szavainak a tanúvallomása alapján.

 

A Volvo-gate néven elhíresült per már csaknem másfél éve folyik a Kaposvári Törvényszéken. Igazi tétje az, hogy az I. rendű vádlott elhunyta után Pécs városának sikerül-e bebizonyítania, befolyásos politikusok is érintettek voltak több mint 700 millió forint eltüntetésében. A korrupciós botrányt részletesen a Szabad Pécs írta meg számos cikkben.

 

Az ügy lényege: 2015-ben még Páva Zsolt (Fidesz) polgármestersége alatt Pécs az eredeti árnál 700 millió forinttal drágábban vett Hollandiából a használt Volvo buszflottát. Mindössze egy közvetítő beiktatására volt ehhez szükség, aztán a fölös pénzt eltűntették. Mindez pedig talán soha nem derült volna ki, ha az egyik vádlott nem bukik meg Hollandiában, és a nyomozók nem értesítik magyar kollégáikat. Innentől kezdve már nem lehetett eltusolni az ügyet.

 

Az I. rendű vádlott, aki a bíróság előtt tagadta a bűnösségét, sőt az ügy áldozatának tartotta magát, és a politikusokra mutatott, idén tragikus hirtelenséggel elhunyt. Paiger István, a Tüke Busz Zrt. volt vezérigazgatója a sírba vitte a titkot, már nem tudja bizonyítani, hogy tényleg a kormánypárti politikusok vezették a tollát, amikor aláírta a városra nézve kedvezőtlen szerződést. A III. rendű vádlott, Paczek Endre már korábban elismerte bűnösségét, azt, hogy pénzmosást követett el, amikor thaiföldi offshore cége számlájával machinált. Ő felfüggesztetett börtönbüntetést és komoly pénzbírságot kapott. A II. rendű vádlott, Csengő András, aki még mindig a vádlottak padján ül, nem egyszerű figura. A Pécsi Sörgyár vezérigazgatója volt, nem mellesleg tiszteletbeli holland konzul. Ezt a pozicióját kihasználva diplomata rendszámú autójával száguldott végig fél Európán – Szerbiától Hollandiáig - a csomagtartóban 900 ezer euróval. Egy holland bankban akarta elhelyezni a pénzt, de az ügyintéző felfigyelt rá, és értesítette a nyomozókat. Csengő elsőre azt vallotta, lottón nyerte a pénzt. Idehaza, hiába idézték, nem jelent meg a bíróságon, ezért később rabszíjon vezették elő.

 

A piszkos munkát kétségkívül a vádlottak végezték, de az időközben elhunyt Paiger István és Pécs városának ma regnáló vezetése szerint kormánypárti meghatározó politikusok nélkül, ahogy mondani szokták, ez az üzlet nem jöhetett volna létre. Ezért is indítványozták beidézésüket tanúként. Páva Zsolt expolgármester és Csizi Péter volt fideszes képviselő után kedden Bánki Eriken volt a sor, akiről köztudott, hogy Dél-Dunántúl erős embere.

 

Bánki Erik tagadta, hogy szerepe lett volna az üzletben, állítása szerint még csak lobbiznia sem kellett érte. Azt viszont elismerte, amikor a bíró rákérdezett, hogy a kérdéses időben valóban járt Hollandiában, mégpedig Csizi Péter társaságában. Ami azt illeti, ezt le sem nagyon tagadhatta volna, mert a bíróság által korábban kikért repülőtéri utaslistákon szerepelt a nevük.

 

Bánki azt állította, mindössze egy éjszakát töltöttek Hollandiában, és nem üzletelni mentek, hanem egy koncertre, aztán gasztronómiai érdeklődés vezérelte őket.

 

Azt nem tagadta, hogy ismerte Paczek Endrét, aki azt a céget is vezette, amelyben ő résztulajdonos volt. Az ügyben jártasak szerint a pesti alvilág jól ismert alakjának, Paczeknek az égvilágon semmi kötödése a pécsi tömegközlekedéshez, azon kívül, hogy Bánki Erikkel kapcsolatban áll.

 

Hadházy Ákos, aki a hallgatóság tagjaként részt vett a kaposvári tárgyaláson, büntető feljelentést tesz Bánki Erik ellen a tanúvallomása alapján, mondván, túl sok a véletlen egybeesés. Az ellenzéki képviselő Facebook-posztot is közzé tett a keddi tárgyalási napról.

 

A per szeptember 22-én folytatódik a Kaposvári Törvényszéken.

(Címlapképünkön: Bánki Erik tanúvallomást tesz. Forrás: Hadházy Ákos Facebook)

Forrás: magyarnarancs.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!