„Egy kis falunak gyakorlatilag nincs más lehetősége, mint pályázni” - interjú

40 éves óvodájukat fejlesztette Tiszagyulaháza

2019.01.28.

Tiszagyulaháza Község Önkormányzata 2016.-ban támogatási kérelmet nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez a tiszagyulaházai óvodaudvar fejlesztésére, amelyet el is nyertek és így véglegesen és teljes egészében korszerűsítették az óvodát 20 millióból!

A projekt keretében Tiszagyulaháza Községben a Tiszagyulaházai Aprajafalvi Óvoda udvarának fejlesztése valósult meg. 2017 agusuztusában kezdték el a projektet és 2018 októberében fejezték be.

A projekt keretében az óvoda udvari játékállományának fejlesztése valósult meg. A fejlesztés érintette az elhasználódott, javíthatatlan fix telepítésű korosztályos udvari játékok cseréjét, valamint ilyen új játékok telepítését, melyek között megtalálható akadálymentesen használható játék is. A fejlesztés keretében egyéb kültéri korosztályos játékok is beszerezésre kerültek. A fejlesztés keretében óvodai játszóudvar került kialakításra, valamint megvalósult az óvodaudvar füvesítése.

A fejlesztés keretében az óvoda udvart határoló kerítés került újjáépítésre, biztosítva a gyermekek védelmét és elhárítva a balesetveszélyt, valamint akadálymentes parkolóhely került kialakításra. A fejlesztés hozzájárul az egészséges környezet és a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeink megteremtéséhez, biztosítva ezzel a minőségi szolgáltatáshoz való hozzáférés lehetőségét Tiszagyulaháza település gyermekei számára.

Az uniós támogatásról és annak hosszútávú pozitív hatásairól Mikó Zoltán polgármestert kérdeztem egy rövid intetrjú keretein belül:

Első ízben talán érdemes lenne arra a kérdésre kitérni, hogy tulajdonképpen milyen igények hívták elő a projekt elindítását és az uniós támogatás megpályázását?

Gyakorlatilag ez egy komplett óvodafejlesztés volt, amelyet három blokkban valósítottunk meg. A legutóbbi, amelyről most is szó van az Óvodaudvar fejlesztése volt, amely megelőzött egy megközelíthetőséget könnyítő útfelújítás, valamint egy épületkorszerűsítés. A tiszagyulaházai óvoda 40 éves és ez alatt a 40 év alatt semmilyen pályázatot nem tudott a település korszerűsítésre vagy felújításra igényelni. Azonban ez az elmúlt pát évben megváltozott. Sikeresen elnyertünk először magára az épületkorszerűsítésre ez pályázatot, amelyre talán a legnagyobb szükségünk volt, hiszen ablaktisztításnál már arra kellett figyelni, hogy ki ne essen a keretből. Majd ezt követte a megközelíthetőség kérdése, amely során egy aszfaltozott utat sikerült kialakítanunk egy szintén másik pályázat segítségével. A harmadik és egyben utolsó szóban forgó projekt során pedig az udvar és játékállomány fejlesztése valósult meg. Azon kevesek között voltunk, akik elnyerték ezt a pályázatot, hogy egy korszerű és a 27 óvodásunk számára megfelelő létesítmény jöhessen létre

 

Mi a projektben a hozzáadott érték, ami az uniós forrásból megvalósuló fejlesztés során "Önöknél marad"? (pl. eszköz, humánerőforrás stb.)

Tulajdonképpen új játékok, játékállomány az, amely véglegesen nálunk marad mint “eszköz”. Ezek között megtalálható akadálymentesen használható játék is, illetve egyéb kültéri korosztályos játékok is megtalálhatóak, valamint talán még a felújított kerítés is egy olyan eleme a korszerűsítésnek, amely véglegesen az óvodáé marad.

Egy pályázat teljesítése során- független a sikeres megvalósítástól és az indikátorok teljesmértékű teljesítésétől - merülhetnek fel nehézségek. Mi volt a legnagyobb probléma a pályázat megvalósítása során? (Adminisztráció, bürokrácia kérdése stb.

Általánosságban véve talán probléma a lakosság adóerő képessége, amely ugye a 700 fős lélekszámból fakad, valamint az önerő nagysága sokszor nem elég nagy, hogy belevághassunk egy-egy projektbe, azonban vannak forrásaink, amiből ehet építkezni. Az óvodaudvar fejlesztése során semmi probléma az égvilágon nem adódott. Nagyon jól zajlott a beruházás, meg volt a pénz, korszerűen megcsináltuk és példaértékű fejlesztésként fejeztük be. Ezt az óvodát teljes egészében lépésről lépésre építettük fel.

 

Hosszútávon milyen pozitív hatásai lesznek a településre az uniós projektnek?

A lakosságmegtartó ereje az a hosszútávú hatás, amely mindenképpen érvényesülni fog a jövőben. Az a legnagyobb baj egy kis településen, ha megszűnik az óvoda, az iskola, a temető esetleg a templom. Így viszont, hogy sikerült korszerűsítenünk az óvodánkat, sokkal többen maradnak itt az igényes és korszerű épület és fejlesztés miatt. Így van ez a többi fejlesztéssel is. Van egy mini bölcsőde pályázat, amelyet lehet, hogy elindítunk. Növelhető még a lakosságmegtartó erő a közmunka programmal is. 2011 óta szinte a semmiből emeltünk egy kertészetet, amely során 1000 darab palántát neveltünk szedett-vedett magvakból. Mostanra már 100.000 db egynyári virágot nevelünk. Jelenleg 28 településsel vagyunk barter kapcsolatban. Például virággal fizettünk faragott faszobrokért Kaba városának.

 

Mik a jövőre nézve a tervek?

Tervben van a Modern Falvak pályázati lehetőség, amellyel szeretnénk élni. Ezenkívül szeretnénk pályázna útfelújításra, járdaépítésre, új orvosi eszközök beszerzésére, valamint a ravatalozó fejújítására is. A Polgármesteri Hivatal felújítása is tervben van, amely az elmúlt években háttérbe szorult.

 

Általánosságban hogyan vélekedik az uniós forrásokról? Milyen tapasztalatai vannak? Sokat köszönhet-e az intézmény az uniós támogatásnak?

Nem csak azoknak mindenféle magyar hazai forrásoknak sokat köszönhetünk. Egy ilyen kis falunak gyakorlatilag nincs más lehetősége csak pályázni. Rengeteget köszönhetünk az uniós forrásoknak is mert, ha egy falu nem fejlődik semmilyen irányban akkor ott elköltöznek az emberek. Itt van vonzáskörzetünkben Tiszaújváros, a főmunkáltató forrás, ott találnak munkát az embernek, és mi nem szeretnénk, ha véglegesen elköltöznének így minden erőnkkel a településfejlesztésen dolgozunk.

 

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.





lockkerdee

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!