„Egyesek és nullák, [...] ez köt minket össze.” – Április 19-én indul a BPM, Pécs első elektronikus zenei fesztiválja!

2024.04.16.

Az április 19-i hétvégén kerül megrendezésre Pécs első elektronikus zenei fesztiválja, a BPM, amely 2 napon keresztül, 6 helyszínen zajlik. Az esemény kapcsán az ötletgazdákkal, Tokodi Krisztoferrel és Hámori Tamással beszélgettünk.

Csapjatok le az Early Bird jegyekre itt: https://tixa.hu/bpm-2024

További információkat pedig weboldalunkon keressétek: https://bpmfestival.hu/

Mi inspirált titeket a fesztivál megszervezésében?

T.K: Tavaly ősszel fogalmazódott meg bennünk a probléma, majd az arra adott megoldás: az elektronikus zenei élet prosperál, de miért nincs egy, az egész közösséget összefogó rendezvény? Célunk a (valaha) pécsi, és/vagy Pécs környékén élő, aktívan alkotó, szakmai tevékenységet folytató elektronikus zenei művészek közösségi kötelékeinek elmélyítése egy fesztivál keretein belül. Habár a városban szép számmal figyelhetünk meg szervezői tevékenységet – lefedve szinte az összes elektronikus zenei műfajt – mégis a kollektívák izolációja, metszéspontok hiánya figyelhető meg, azok elvétve találkoznak egymással.

H.T: A név, azaz Binary Pécs Movement is ezt hivatott jelképezni: bináris, azaz egyesek és nullák, a legmélyebb, legalapvetőbb szinten ebből áll bármely elektronikus zene. Ez köt minket össze, műfajtól függetlenül.

Tehát úgy látjátok, van az elektronikus zene iránt érdeklődés városunkban?

T.K: Az elektronikus zenei rendezvények iránti érdeklődés figyelemre méltó városunkban. Ezt alátámasztja az a tény, hogy az egyes kollektívák – amelyek általában egy-egy műfajt képviselnek – rendezvényein alkalmanként (esténként, helyszínenként) átlagosan 200-300 résztvevő fordul meg. Ugyan az egyes közösségek többé-kevésbé kapcsolódnak egymással, ám valóban erős kapcsolat nem áll fenn a csoportok között – a város pezsgő a zenei élete ellenére sem.

H.T: A fesztivál amellett, hogy képviselni kívánja valamennyi helyi elektronikus zenei mozgalmat a kétnapos fesztiválon, bővíti a jelenlegi formában fellelhető kulturális programok kínálatát.

Hámori Tamás és Tokodi Krisztofer

Milyen helyszínek adnak otthont a rendezvénynek? Miért döntöttetek ezek mellett?

A fesztiválnak otthont adó helyszín(eke)t keresve különböző vendéglátó egységek mellett döntöttünk, amelyek a pécsi belváros és éjszakai élet frekventált részén, a Király utcán és annak közvetlen közelében helyezkednek el. Ennek eredményeképp 6 különböző helyszín ad helyet a fesztiválnak, tematikus bontásban.

H.T: Ez azt jelenti, a helyszínek műfaj szerinti bontásban fognak működni. A műfajok közötti átjárhatóságot szó szerint is a lehető legkönnyebbé szerettük volna tenni, a helyszínek csak néhány perc sétára találhatók egymástól.

Milyen elektronikus zenei műfajok lesznek képviselve a fesztiválon?

H.T: Drum and bass, goa, house, techno, zajzene, képzőművészet. Fényművészeink is jelen lesznek a még nagyobb élményért. Csak reméljük, a padló kiállja majd a táncot mindenhol!

Tehát várható más jellegű program a zenei kínálaton kívül?

T.K: Így van! Nem kizárólag a zenészeket, a művészeti szcénához kapcsolódó aktorokat is (zenészek, képzőművészek, mozgalmak) egyesítjük egy esemény keretein belül, így a korábbi kapcsolódást gátló ajtók kinyílnak mind látogatói, mind előadói oldalról. A BPM bővítené a Pécsen fellelhető elektronikus zenei vonalat.

H.T: Rá szeretnénk világítani arra, hogy a klubok világán kívül is van létjogosultsága a mozgalomnak, a lokálokon kívül a Nádor Galéria is helyszínül lát egy nem mindennapi installációt, amit az elektronikus zenei világot érintő művészek, és a Művészeti kar hallgatói, oktatói készítenek.

(A galéria megtekintéséhez kattints a képre!)

Mit reméltek, hogyan járul hozzá a BPM a helyi zenei színtér és közösség életéhez? Milyen pozitívumokat vártok?

T.K: A résztvevők tudomást szerezhetnek más kollektívákról, az itt alkotó elektronikus zenészekről, művészekről, azaz egymásról és egymás tevékenységeiről. Egy olyan eseményt szeretnénk megvalósítani, amely tanúbizonyságot szolgáltat a helyi (művészeti, zenei) élet virágzásáról; arról, hogy itt mindenki megtalálhatja a szívéhez közel álló műfajt, vagy társaságot. Másrészt szeretnénk mindenki elé tárni azt, hogy bárki, aki – akár hobbiként, akár professzionális – alkotói tevékenységet végez, itt találhat tudásra, tapasztalatra, segítségre és jövőre.

H.T: A fellépők jó része formális oktatásban is részesült a pécsi tanszéknek elektronikus zene és médiaművészet szak) köszönhetően. Egyébként öröm látni, hogy rengeteg fiatal ül oda a DJ-pulthoz vagy modulárhoz, és bátran zenélnek. Nem félnek, hogy milyen lesz a végeredmény; ilyen módon pedig a fejlődés sem várat magára sokat. A „hagyományos” hangszerekhez képest a belépési küszöb talán kisebb, az első sikerélmények könnyebben jönnek, és a tanulási folyamat is talán sokkal élvezetesebb, hiszen egymástól tanulhatunk. Ez nem azt jelenti, hogy a muzsikusság ezen ága ne igényelne rengeteg időt és tanulást, ahogyan a minőségük sem marad alul a mainstreamhez képest: számos helyi elektronikus zenész igen magas – nemzetközileg elismert – színvonalon alkot.Ezért az elektronikus zenével még hadilábon állókat is bátorítjuk, hogy nyitott füllel járjanak. A BPM fesztivállal minőségi kultúrát és szórakoztatást célunk biztosítani. Megjegyezném, nem ritka jelenség a hangszerek és az elektronikus zene fúziója.

Hogyan biztatnátok azokat, akikben még csak gondolati síkon fogalmazódott meg az efféle alkotási vágy?

T.K: Fontosnak tartjuk a kezdők támogatását, az első lökések fontosságát jól ismerjük – ezért fesztiválon fellépési lehetőséget biztosítani tehetséges vagy éppen szorgalmas feltörekvő kezdőknek, akiknek még nem sikerült bemutatkozniuk, és érvényesülniük saját zenei műfajukban. Jelentkezésüket webes felületünkön volt lehetőségük leadni, majd egy zsűrizést követően műfaj szerint, megadott helyszínre lesznek beosztva mindazok, akiket hallaniuk kell a közönségnek.

H.T: Bízunk benne, hogy ösztönzőleg hat mindazokra, akik kacsintgatnak a zenélés iránt. Az alkotói, művészeti tevékenység pozitív hatásai szerteágazóak, az önkifejezést és szórakoz(tat)ást célzó aspektusokon felül ugyanis mindig hasznos és kívánatos tevékenység, mindig jó megküzdési stratégia.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

T.K: Az esemény a jövőre nézve számos más közösségépítő hatással bírhat, új távlatokat nyithat, hiszen az így létrejött együttműködések pozitív hozadékaiból mindannyian profitálhassunk: szakmai tudásunk, tapasztalatunk és nem utolsó sorban emberi kapcsolataink, hálózataink bővülését, illetve elmélyülését reméljük a fesztiváltól.

H.T: Mi több, sokan említik problémaként az elvándorlást a város egyik fő problémájaként, ha akár csak egy embert meggyőzünk a városban maradásra, már megérte. És természetesen bízunk benne, hogy elnyeri a tetszését a látogatóknak, és jövőre ismételnénk. Reméljük, lesz igény a zene és az emberek felé irányuló effajta szolgálatainkra.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!