Eldorádó Foodcast Pécs: Jelentkezhetsz egy ingyen ebédre a Pécsi Vásárcsarnokba!

2022.01.26.

Pécsett szervezünk programot, másrészt művészet egy olyan határterületre lépünk, ahol még nem jártunk: a gasztronómia világába.

SZOMBAT, 8:00–14:00

Pécsi Vásárcsarnok, 7622 Pécs, Bajcsy-Zsilinszky u. 25, I. emelet

Időtartam: 6 óra

Nyilvános · Bárki a Facebookon vagy azon kívül

A PLACCC-programok 2022-ben már januárban elkezdődnek, méghozzá egy két szempontból is rendkívüli projekttel: egyrészt végre ismét kimozdulunk Budapestről, és Pécsett szervezünk programot, másrészt művészet egy olyan határterületre lépünk, ahol még nem jártunk: a gasztronómia világába.

Fazekas Bálint, kreatív séf, a 2020-ig a budapesti Rákóczi téri Csarnokban működő Eldorádó Market Bisztró vezetőjének műfajokon átívelő, helyspecikus projektje a hamarosan végleg bezáró Pécsi Vásárcsarnokban valósul meg.

„Ugyanabban az évben születtünk, vannak közös élményeink, és van mit mondanunk arról, milyen egy jó Piac és miért jó a Piac!

Szombat reggel belevetem magam a Pécsi Vásárcsarnok forgatagába, hogy az összeválogatott hozzávalókból ebédet főzzek egy gerilla főzőműsorban és csapjunk egy vendégséget a Vásárcsarnok emeletén!”

Pécs e forgalmas és izgalmas helyszínén az alkotók megidézik az Eldorádó szellemiségét, ahol a séf asztalánál találkoznak a piac és a város kulturális életének szereplői. A projekt, miközben sajátosan dokumentálja a lassan bezáró Vásárcsarnok mindennapjait és mintegy emléket állít annak, olyan témákat is érint, mint a vendéglátás jövője és az intuitív cuisine vagy a piac mint találkozási hely kettőssége.

A reggel 8 és délután 2 óra között zajló projekt során Fazekas Bálint egy rendhagyó vendégséget készít elő és bonyolít le, amelynek folyamatát – a Vásárcsarnokban árusító kistermelőktől, főként a környék falvaiból bejáró kereskedőktől történő bevásárlástól és az árusokkal való beszélgetésektől az ételek elkészítésén keresztül a piac emeletén elfogyasztott közös étkezésig – követi végig az akció. A bevásárlás során nem csupán alapanyagot, hanem a beszélgetések révén inspirációt is gyűjt az ételek elkészítéséhez, a fogásokat pedig helyben készíti el, és a regisztrált vendégek is a piacon élvezhetik „pop-up” ebédet.

A nap eseményeit egy filmes stáb is végigköveti, a filmet később a PLACCC oldalán lehet megnézni.

Ahogy az utóbbi években bezártak az éttermek és átalakul a vendéglátás, hogyan tudjuk megélni az éttermi vendéglátás által kínált élményeket új formában? Összetalálkozik az otthonfőzés a profi konyhák módszereivel és fordítva? Hogyan lehet egy étel elkészítésével elmesélni, miért kerül az adott alapanyag az asztalra? Mi jelent a piac mint kulturális-közösségi tér, illetve mint az ellátási lánc szempontjából fontos helyszín?

Részletes Program:

8.00 alapanyagbeszerző körút a földszinten

10:00 ebédfőzés és filmfelvétel az emeleti asztaloknál

12:30 közös ebéd az emeleti asztaloknál

A Vendégségen való részvételre korlátozott számban előzetesen lehet helyet foglalni a fazekas.balint@gmail.com címen.

 

Támogató: EMMI

Köszönet a helyszínbiztosítért: Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.,

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!