Előzzük meg a penészesedést!

2022.05.12.

Megelőzni a penész kialakulását? Hogyan? Joggal tehető fel a kérdés. Aki már találkozott ezzel a problémával, az tökéletesen tisztában van annak súlyosságával.

 

Ahhoz, hogy utat mutassunk a megelőzéshez, tisztázni kell néhány fogalmat és tévedést.

Mi okozhatja a penészesedést?

A penészgomba megtelepedését sokan az épület korával hozzák összefüggésbe. Azonban két másik tényező sokkal inkább lényeges. Ezek pedig a levegő páratartalma és az épület szigetelése.

A levegő páratartalmának egészséges szintje 40-60% felnőttek és 60-70% gyermekek esetében. Ha túl magas a páraszint, az a különböző légúti betegségek, poratka, gombák melegágya lehet. Míg az alacsony páratartalom a bőr, nyálkahártya kiszáradásához vezet.

Mi fán terem a harmatpont, és mi köze a penészhez?

Otthonunk vagy munkahelyünk falainak ugyanúgy nem tesz jót a túl magas páratartalom, mint az emberi légutaknak. Ha a lakásunk levegője eléri a harmatpontot, éppúgy megtámadhatják a betegségek, kórokozók, mint az emberi szervezetet.

A harmatpont az adott helyiségnek az a hőmérséklete, amire a helyiség levegőjét hűtve száz százalékos lenne annak páratartalma. Ha a levegő tovább hűl, a fölösleges pára kicsapódik. Ez a kicsapódott pára kültéren a harmat, míg zárt helyiségben az ablaküvegen vagy a csempén lefolyó nedvesség. A penészgombának a nyirkos, nedves környezet kedvező. A hideg fal, sarok vagy a fürdőkád és csempe szöglete tökéletes a megtelepedésre.

Gyakran előfordul, hogy mire észreveszi az épület tulajdonosa, már sötét penészvirágzással szembesül.

Mit lehet tenni a penész megtelepedése ellen?

Könnyen megelőzhető a gomba megtelepedése egyszerű szokások kialakításával.

Szellőztessük a helyiségeket gyakran. Érdemes folyamatosan figyelemmel tartani a páraszintet. A frissen mosott ruhát sem jó a lakásban szárítani.

Sokan nem is gondolják, hogy a zöld növények is párásítanak.

Ha vizesek, rosszul szigeteltek a falak, akkor érdemes megfontolni egy páramentesítő készülék használatát.

Az optimális páratartalomért: elektromos páramentesítő készülékek

Ezek a korszerű, többfunkciós berendezések nemcsak a pára és ezzel a penész megtelepedése, de a por és a pollenek ellen is hatékony védelmet biztosíthatnak. Típustól függően 10-25 liter/napos teljesítménnyel működnek.

Az Airfresh webáruházban számos páramentesítő készülék közül válogathat az, aki szeretné megelőzni a penész kialakulását, esetleg már eltávolítani azt.

Segítség a penész eltávolításán túl

A készülékek egyéb funkcióik folytán, mint a ruhaszárítás vagy a ventilátor funkció, a mindennapok több területén is megkönnyíthetik az életet. Az automata üzemmód, a csendes működés, a 24 órás időzítő mind az egészséget és a kényelmet szolgálják.

Ha tiszta levegőjű, penész és pollen nélküli beltereket szeretne, keresse fel a webáruházat!

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!