Enyhítette a bíróság a hústermékeket forgalmazó áfacsaló cégek tulajdonosainak büntetését

2022.09.28.

Jogerősen három év, illetve két év négy hónap börtönbüntetésre enyhítette a Pécsi Ítélőtábla kedden annak a két férfinak a büntetését, akik a cégükön keresztül az általános forgalmi adó megfizetése nélkül kereskedtek hústermékekkel.

A bíróság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy az ügy első- és másodrendű - Pest megyei - vádlottjának cége az áfa megfizetése nélkül szerzett be baromfihústermékeket 2010-ben és 2011-ben.

Az elsőrendű vádlott által beszervezett somogyi férfi brit cége nevében, egy szintén beszervezett Fejér megyei férfi pedig szlovák cégek, később egy ciprusi székhelyű társaság nevében vásárolt egy Zala megyei társaságtól hústermékeket.

A külföldi cégek a baromfihúst a csalás leplezése érdekében részben Szlovákiába szállították, majd onnan hozták vissza Magyarországra, azokat nem külföldön értékesítették.

A brit, szlovák és ciprusi cégek nevében megvásárolt termékeket az első- és a másodrendű vádlott a cégén keresztül belföldi vevőknek bruttó áron értékesítette tovább, az áfa megfizetése nélkül, ezzel a szűk két év alatt több mint 160 millió forinttal károsították meg a költségvetést.

A korábban első fokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék az elsőrendű vádlottat felbujtóként elkövetett költségvetési csalás miatt öt év, míg a másodrendűt bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás miatt három év börtönbüntetésre ítélte. A harmad- és a negyedrendű vádlott közvetett tettesként felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az ítélet a negyedrendű vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett, míg a többiek védői felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

A Pécsi Ítélőtábla az elsőrendű vádlott büntetését három év, a másodrendűét két év négy hónap börtönre enyhítette az idő múlása miatt, egyebekben helybenhagyta az elsőfokú döntést. Az ítélet jogerős.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!