EU-s forrásból szépülhetnek Villány és környékének útjai

2019.02.25.

Sikeresen megvalósult az utak kezeléséhet szükséges gépek beszerzése Villányban, Villánykövesden és Kisjakabfalván.

Villány, Villánykövesd és Kisjakabfalva Község Önkormányzata a Vidékfejlesztési Program VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 kódszámú, „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése” című felhívásra konzorciumban benyújtott pályázatával támogatást nyert 7 db útkarbantartó gép beszerzésére. A támogatás összege 20 millió forint.

A projekt során 1 db erőgépet (traktor) és 6 db munkagépet (homlokrakodó, földkanál, seprő, rézsűkasza, tárcsa és tolólap) szereztünk be.

A traktort a munkagépek működtetéséhez és vontatásához fogjuk használni.

A homlokrakodót és a földkanalat elsősorban nagyobb földmunkák elvégzésre fogjuk használni: földutak stabilizálására, zúzott kővel való leszórásra, árok szélesítésre és mélyítésre.

A seprőhenger azért volt szükséges, mert valamennyi település mezőgazdasági jellegű, így a gépek gyakran hordják fel a sarat a betonútra, amelynek eltakarításához használjuk.

A rézsűkaszát fű, bokor, cserjék és más egyéb növények vágására az utak mentén, a padkákon vagy árokpartok tisztítására fogjuk használni. Ez nagymértékben segíti az vízelvezést és csökkenti a balesetveszélyt.

A tárcsát a nehézsúlyú mezőgazdasági gépek okozta vájatok eltüntetésére szeretnénk használni a földutakon. A települések jelentős területű földúttal rendelkeznek, ezeknek a karbantartásához van szükség a tárcsára.

A tolólapot a földutak egyengetésére, a föld- és betonutak padkáinak rendezésére és hó eltakarításra fogjuk használni. A gép képes bogárhátas utat készíteni, hogy a lehető legrövidebb távon lefolyjon a víz az útfelületről. Útprofil kialakításán túl alkalmas padkák lenyesésére és hó eltakarítására is.

A beszerzésre kerülő eszközök megoszlása a 3 település között: Villány: 1-1 db traktor, homlokrakodó,

földkanál, seprő és rézsűkasza; Villánykövesd: útkarbantartásra szolgáló tárcsa; Kisjakabfalva: tolólap.

Mindegyik gépet mindhárom településen használni szeretnénk egy előre meghatározott rend, illetve az ad-hoc felmerülő szükséglet alapján.

 

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!