Ezek lehetnek egy kezdő vállalkozás buktatói

2022.06.22.

Többéves alkalmazotti lét után a saját vállalkozás indítása során egyszerre munkálkodhat bennünk az izgatottság, a kirobbanó motiváció és bizony a félelem is. Valódi hullámvasút ez az időszak – ahol buktatókkal sem árt számolni, amelyeken könnyű elcsúszni.

Ha szeretnénk, hogy gördülékenyen induljon – és folytatódjon – ez az időszak, hogy sikeres saját vállalkozást tudhassunk magunkénak, akkor nem árt ismerni a veszélyeket és betartani néhány „alapszabályt”.

Melyek egy saját vállalkozás előnyei?

Egy saját vállalkozás egyszerre jelentheti a szabadság, az anyagi függetlenség és az önmegvalósítás lehetőségét. Szemben az alkalmazotti lét kötöttségeivel, vállalkozóként akkor és annyit dolgozhatunk, ahogy azt magunkkal szemben elvárjuk. Saját vállalkozást indítva a munkára fordított idő különválhat a megkeresett pénzmennyiségtől is. Megfelelő üzleti modellt választva olyankor is pénzt kereshetünk, amikor alszunk, szórakozunk vagy épp nyaralunk.

Szintén a vállalkozásindítás mellett szólhat előnyként a helyfüggetlenség lehetősége. Különösen online céget indítva leszünk szabadok: dolgozhatunk akár otthonról, egy közösségi irodából a világ bármely pontján, vagy egy pálmafa árnyékában is koktélt szürcsölgetve.

Persze az előnyök mellett buktatói is lehetnek egy újonnan indított vállalkozásnak – ezekkel pedig jobb előre tisztában lenni, hogy még időben sikerüljön elkerülni őket.

Milyen buktatókkal kell számolni?

Az egyik megkerülhetetlen buktató az anyagiak kérdése. A legtöbb vállalkozásnál ugyanis arra vezethető vissza a bukás oka, ha nem sikerül „kihozni a matekot”. A nullszaldós vagy mínuszos bevétel azért is roppant kellemetlen, mivel a vállalkozásindítás egyik fő mozgatórugója az anyagi függetlenség. Persze ha kifutunk a pénzből, mentőövként a kezdő vállalkozói hitel és más konstrukciók is jelenthetnek mentőövet. Ideális esetben viszont ilyen típusú anyagi segítség nélkül is sikerülhet boldogulni – mégpedig folyamatos aggódás és álmatlan éjszakák nélkül.

Szintén problémaforrás, ha nem a megfelelő vállalkozásötlet megvalósítása mellett döntünk. Hiába egy az érdeklődésünkhöz közelálló iparág és tevékenység, ha nincs belőle érdemi bevétel. Szintén komoly nehézségek forrása lehet, ha túl nagy a verseny az általunk választott piacon. A vállalkozásötlet mellett az üzleti modellen is könnyű elcsúszni. Tudatos stratégia és kimunkált koncepció hiányában a vállalkozásunk jövőjét ingatag lábakra helyezzük. Az online vagy offline értékesítés, a marketing, a hatékony időmenedzsment és a pénzügyek ismerete egytől egyig kulcsfontosságú készség vállalkozóként. Ehhez kell társulnia nem kevés motivációnak és kitartásnak.

Fontos, hogy ne dőljünk be a könnyed pénzszerzés hamis ígéreteinek! A vállalkozói lét nem feltétlenül csak láblógatásból és néhányórás munkahetekből áll. Persze el lehet jutni eddig az ideális állapotig, ehhez viszont nem kevés befektetett munkára van szükség.

Szintén buktató lehet, ha nem jól reagálunk a felmerülő problémákra. Egy vállalkozó életében a problémamegoldás mindennapos. A kulcs az, hogy ne ragadjunk le a nehézségeknél. Koncentráljunk inkább a megoldásra!

Csapatban dolgozva vegyük körbe magunkat dolgozni akaró, motivált, felkészült munkatársakkal! Bízzunk bennük és a közreműködésükben! Építsük a kapcsolatrendszerünket is! Az egyik legnagyobb veszély vállalkozóként az, ha magányosan elszigetelődve nem tudunk kihez fordulni segítségért. A legfontosabb pedig, hogy a legnagyobb nehézségek közepette se adjuk fel. Egy vállalkozás életében gyakran követik egymást hullámhegyek és hullámvölgyek. Igyekezzünk tanulni a hibáinkból és kerülni őket a következő alkalommal!

Kérjünk segítséget!

Az anyagi, szakmai és tanácsadói segítség egyaránt aranyat érhet egy kezdő vállalkozás életében. Például a kezdő vállalkozói hitel akár tartalékként is elkülöníthető arra az esetre, ha szűkebb idők jönnének a bevételek alakulását tekintve. Hozzáadott értékkel bírhat a szakmai vagy tanácsadói segítség is. Többek között a marketing, az értékesítési stratégia, a pénzügyek vagy a folyamatok kérdéseiben. Egyáltalán nem szégyen tehát segítséghez folyamodni. Figyeljünk viszont arra, hogy megbízható forrásból kérjük az anyagi vagy szakmai támogatást! Járjunk utána a szóba jöhető lehetőségeknek alaposan, vagy érdeklődjünk az ismerőseink körében!

Mi kell tehát a kezdő vállalkozások buktatóinak az elkerüléséhez?

Legyen bennünk nagy adag elszántság és motiváció! Döntsünk tudatosan a vállalkozásötlet, illetve az üzleti modell kérdésében! Támogassuk meg mindezt azzal, hogy jól eladható termék vagy szolgáltatás értékesítéséből igyekszünk bevételt generálni!

Közben pedig tartsuk észben, hogy anyagi forrásként olyan lehetőségekhez is folyamodhatunk, mint például a kezdő vállalkozói hitel. Ha pedig minden feltételt adottnak gondolunk, akkor merjünk elindulni.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!