Ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

2021.01.25.

Meghalt 56, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 844 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

A kormányzati portálon azt írták: 360 418-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 12 024-re emelkedett, a gyógyultak száma 243 092. Az aktív fertőzöttek száma 105 302-re csökkent. Kórházban 3814 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 18 141-en vannak, a mintavételek száma 3 062 132-re nőtt.

 

Kiemelték: eddig 146 695 embert oltottak be, közülük 9403-an már a második oltást is megkapták. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, melletük már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is megtörtént, de nagyon sok szociális intézmény még hátravan.

 

A harmadik körben a védőoltásra jelentkezett 89 év felettiek következnek. A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes regisztrálni – közölték, hozzátéve: a védőoltásra már több mint 1,7 millióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az oltási munkacsoport felkészült a tömeges oltásokra is, ha érkezik elég vakcina.

 

Az operatív törzs oltási munkacsoportot működtet, amely több verziót is felállított az oltáshoz, attól függően, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre. Oltópontonként számolnak a kórházi oltópontokkal, a járóbeteg-szakrendelőkkel, a háziorvosi rendelőkkel és szükség esetén akár a szavazóhelyeket is be lehet vonni.

 

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac). Két gyártótól eddig összesen 165 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (öt Pfizer- és egy Moderna-szállítmány).

 

A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és a korlátozások feloldása. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Oroszországban egymillió ember oltására elég vakcina beszerzéséről kötött szerződést – fejtették ki, hangsúlyozva: „Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatékonyak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak”.

mti

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!