Feljelentést jelentett be a pécsi önkormányzat, az éríntettek nem tartják komolynak

2021.04.22.

A Ledina Kerámia Kft.-nek nyújtott - belső - 40 milliós hitel miatt tett feljelentést a Tettye Forrásház vezetője - közölte az önkormányzat közleményben.

 

 

A közlemény:

 

“Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt tett feljelentést a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója egy 40 millió forintos hitel miatt, amelyet 2016-ban a Ledina Kerámia Kft.-nek nyújtott a cég.

 

Lezárult a pécsi önkormányzati cégek átvilágítása, az adatok feldolgozását még végzik a szakemberek. Amennyiben a munka során további olyan ügyek kerülnek elő, amelyek ezt indokolják, az arra illetékesek megteszik a szükséges jogi lépéseket. Ezúttal a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója tett feljelentést a társaság egy korábbi, az előző, fideszes városvezetés idején történt ügye miatt.

 

A Zsolnay-háborúként ismert események idején, 2016 májusában döntött a pécsi önkormányzat a – korábbi nevén – Ledina Kerámia Kft. megalapításáról. A cég székhelye a pécsi Városháza, törzstőkéje 3 millió forint volt. A társaságnak nem voltak eszközei, gyára, vagyona, sem megrendelése. A Ledina Kerámia Kft. a cégbíróság által bejegyzett tevékenységét sosem végezte, ennek ellenére 2016 júniusától 112 egykori Zsolnay-dolgozót foglalkoztatott. Őket egy olyan, két hónapig húzódó bejegyzési eljárás alatt vette fel a Ledina Kerámia Kft., amelyben törvényességi felügyeleti eljárás is indult. A cég több alkalommal nevet és gazdát cserélt, mára fizetésképtelenségi okok miatt felszámolták.

Ebben az időszakban, 2016. június 21-én nem szabályszerűen, szóban összehívott rendkívüli igazgatósági ülést tartott a Tettye Forrásház Zrt. Az ülésen az igazgatóság egy tartózkodás és két igen szavazat mellett úgy határozott, hogy 40 millió forintos kölcsönt nyújt a Ledina Kerámia Kft. kezdeti működéséhez.

 

A hitel fedezetlennek számított, hiszen a 3 millió forinttal alapított társaságnak semmiféle vagyona nem volt, Pécs önkormányzata pedig, bár mindkét céget tulajdonolta, nem hozott a Ledina hitelbiztosítékáról szóló döntést.

 

A törzstőkétől eltekintve egyébként vagyontalan, tevékenységet nem folytató, telephellyel és eszközökkel nem, ám 112 – munkát nem végző – munkavállalóval rendelkező, a cégnyilvántartásba be nem jegyzett Ledina Kerámia Kft. kapott tehát 40 millió kölcsönt a hitelezéssel egyébként nem foglalkozó Tettye Forrásház Zrt.-től úgy, hogy erről egy nem szabályszerűen összehívott rendkívüli igazgatósági ülés döntött. A közpénzből nyújtott hitelből fiktív munkaszerződések alapján, az abban foglalt kötelezettségek teljesítése nélkül, munkabér jogcímén eszközölt kifizetéseket a Ledina Kerámia Kft.

 

Az átvilágítás szerint a bűncselekmény a hitel folyósításával egyidőben megvalósult. Az, hogy a kölcsön később megtérült, legfeljebb enyhítő körülmény lehet” – írta az önkormányzat.

 

Az éríntettek véleménye

 

Az önkormányzat fenti közleménye után a Pécs Aktuál megkereste az érintett, beazonosítható, és megvádolt szereplőket.

Szerintük a „hűtlen kezelés” tényállásához először az kellene, hogy kár érje a közt, illetve ez esetben a céget (Tettye Forrásház), ilyenről azonban nincs szó – ezt még az önkormányzat közleménye is elismeri.

Úgy vélték, szokásos gyakorlat, és talán még ma is az, hogy a tulajdonos (önkormányzat) a bankokat megkerülve úgy dönt, nem banki hitelt vesz fel valamelyik cége, hanem házon belül rendezik el az átmeneti kisegítést, hogy ne a bankok gazdagodjanak – például a kamat miatt. Így volt ez ebben az esetben is, a tulajdonos önkormányzat úgy döntött, hogy a 100%-os cége segítse meg egy másik 100%-os cégét. Vagyis egyik zsebéből kis időre a másik zsebébe tette át a pénzt, semmiféle kár nem ért senkit, semmit – magyarázták.

forrás: pécsaktuál

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!