Földrengés rázta meg Horvátországot, Pécsett is érezni lehetett, anyagi károk is keletkeztek

2020.12.29.

Horvátországban újabb földrengés volt tapasztalható, az MTI azt írja: ezúttal 6,3-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot kedden kora délután, sérültek is lehetnek.

Itt volt

A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt. Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek.

Magyarországon is érezni lehetett

A katasztrófavédelem információi szerint a földrengést Magyarország nagy területén is érezte a lakosság. A rengés Baranya megyében ezidáig három településen okozott kisebb anyagi károkat, sérülésről nem érkezett bejelentés.

 

Több pécsi is jelezte, hogy érezhető volt földrengés, volt aki azt írta leborultak a könyvek a polcról, a lábos a tűzhelyről. Egy másik olvasónk pedig azt jelezte, hogy az egész karácsonyfa megmozdult, a konyhában az asztalon lévők vizespalackok beremegtek és leestek az asztalról.

Az Időkép információi szerint Pécsett berengett az egyik áruház is, mindenkit kiküldtek. Úgy tudjuk Pécsett a Koksz utcai családi házakból többen kirohantak. Kertvárosban az Etelka utcában a többszintes épületekéből rohantak az utcára a lakók az ijedségtől. Az Aidinger János utcai Szépségsziget fodrászszalonban a széken ülök is megdöbbenve érezték a rengést. Az Aidinger János utcában egy negyedik szintes lakásban fénykép esett a szekrénytetejéről a földre, ami el is tört.

Borzalom volt

Az egyik horvát lap, a Jutarnji információ szerint 13.35-kor újabb rengés volt tapasztalható. A lap információi szerint Petrinja városa teljesen megsemmisült. Mint írják a rengést Horvátország egész területén érezték, de Bosznia-Hercegovinában, Szlovéniában, Szerbiában és még Olaszországban is tapasztalható volt. A lap információi szerint egy gyermek életét vesztette, úgy tudni az áldozat egy 12 éves kislány. Azt írják Andrej Plenkovic horvát kormányfő is elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek, legalább 300 katona igyekszik a helyszínre.

A város polgármestere, Darinko Dumbovic elmondta, hogy általános pánikhangulat van, az emberek a hozzátartozóikat keresik. Azt írják Andrej Plenkovic horvát kormányfő is elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek, legalább 300 katona igyekszik a helyszínre.

Úgy tudni az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat. A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá köztük. A lap arról ad tájékoztatást, hogy a város központja teljesen megsemmisült, a mentési folyamatok jelenleg is zajlanak. Időközben Zoran Milanović elnök és Andrej Plenković miniszterelnök is megérkeztek Petrinjába. Azt írják a horvát hadsereg segítséget nyújt a pusztító földrengés által okozott károk elhárításában, ezt a Honvédelmi Minisztérium tudatta, akik azt is kiemelték, hogy a honvédelmi miniszter, Mario Banožić is Petrinjában tartózkodik.

A lap beszámolója alapján úgy tudju, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden kijelentette, hogy az EU Horvátországgal van és felkérte Janez Lenarčič válsághelyzetekért felelős biztost, hogy haladéktalanul utazzon Horvátországba.

A lap azt írja 20 sérültet vittek eddig be a sisaki kórházba, közülük ketten súlyosan megsérültek: mindenki Petrinjából származik.

pécsi stop

bővebben itt

videók

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!