Hárommilliót kaphatnak a fiatal vállalkozók

Tájékoztató rendezvényt szervez a FIVOSZ Pécsett is az érdeklődöknek

2017.10.26.

Induló vállalkozások juthatnak hozzá 3 millió forint pályázati lehetőséghez a Vállalkozz Itthon Junior dél-dunántúli régióját célzó programjában. Most többek között Pécsett és Szekszárdon is tartanak tájékoztató rendezvényeket.

Korábban már volt rá példa, hogy a kormány egy hasonló jellegű, Európai uniós pénztámogatást nyújtott A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében kiírt pályázaton belül, amely szintúgy fiatal, vállalkozni kívánókat támogatott volna 18-35 év között, de ez kitolódott akár 40 éves korig is, ha gyermeket nevelt a pályázó. Ez a kezdeményezés akkor részben becsődölt, hiszen eleinte még döntést sem hoztak időben a nyertes pályázatokról, azután meg a kifizetésekkel adódtak gondok.

Az új kiírt pályázattal és programmal kapcsolatban kérdeztük meg Pető Ákost, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének Baranya Megyei elnökét.

– Ön szerint a mostani program a régi elbukott tükrében mennyire fog kifizetődőnek és hatékonynak bizonyulni?

A TÁMOP programban nem vettem részt, de összességében nem minősíteném bukásnak, tény, hogy akadtak problémák a kezdetekben, de sok sikeres vállalkozás alakult a program keretében, akik mai napig prosperálóak. Megjegyzem a program az EU-ban egyedülálló, példanélküli pilot-program volt, így tapasztalat sem volt, hogyan is kellene ennek pontosan „lefolyni”. A GINOP 522-523 program az említett TÁMOP program mintájára kiírt pályázat, de a belépési feltételek szigorúbbak, amiből adódóan problémásabb a megfelelő számú jelentkező bevonása a programba. A tájékoztató rendezvényeken és egyéb fórumokon folyamatosan hangsúlyozzuk, hogy a vállalkozóvá válást nem lehet félvállról venni, a jelentkezőnek tisztában kell lennie a felelősséggel, amivel egy vállalkozás indítás és működtetés jár. Ha egy vállalkozási ötlet önmagától nem piacképes, akkor nagy az esély rá, hogy a programban megpályázható 3 millió forint sem fog ezen változtatni. A tapasztatunk az, hogy ezzel a ténnyel nem foglalkoznak a jelentkezők, és úgy gondolják, hogy ezen összeg hatására lesz sikeres a vállalkozásuk, és ez okoz némi meglepetést a későbbiekben számukra.
Összességében úgy vélem, hogy ha valakinek van egy jó ötlete és megfelel a kiírásban szereplő feltételeknek, akkor feltétlen jó lehetőség, mert a képzés és tanácsadás során sok hasznos dolgot tanulhat, csoporttársai jövőbeli potenciális üzleti partnerként pedig lehetőséget rejtenek. Amennyiben az ötlet valóban piacképes, úgy az elnyert összeg pedig egy kezdő vállalkozás számára komoly versenyelőny.

– Ez egy rendkívüli ugródeszka lehet a vállalkozást indítani akaró magyar fiatalok számára, azonban ha nem a kijelölt dél-dunántúli régióban helyezkedik el a pályázó akkor tanulmányoznia kell www.vallalkozz2016.hu oldalt, amely nem működik... Miért nem működik a honlap, amely a dél-dunántúli régión kívül  lakó pályázók lehetőségeit segítené elő?

Dél-Dunántúlon 150 ember kerül a programba bevonásra, a honlap amin tájékozódni tud, a www.vij.hu A program 2016 decembere óta folyik, a pályázók bevonása folyamatos.

Anno 1500 fő volt a limit a pályázatban de akkor – az egyszeri és rendkívüli lehetőségből adódóan – "túljelentkezés" történt és 1643-an jelentkeztek a pályázatra. A jelenlegi programban mennyi jelentkezőre lehet számítani?

A dél-dunántúli régióban a FIVOSZ a szervezésért felelős konzorcium tagja, a többi régióban nem, így azzal kapcsolatban sajnos nem tudok információval szolgálni, tudomásom szerint a Széchenyi Programiroda nyert több helyen, így ők kompetensek azokban a régiókban.

PNL/lockkerdee

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!