Hőség: hűsítő locsolás és ivókutak enyhítik a forróságot Pécsett

2022.06.27.

Ivókutak, csobogók, permetkapu, napvitorlák és útlocsolás – a pécsi önkormányzat igyekszik enyhíteni a kánikulai forróságot a városban. A mai naptól harmadfokú hőségriadó van az egész országban.

Mivel a napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 Celsius fokot, ezért az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el. Az intézkedés a mai naptól előreláthatólag június 30-án éjfélig lesz érvényben az ország egész területén.

A pécsi önkormányzat több intézkedést is bevezetett a forróság élettani hatásainak enyhítésére. Gondoskodtunk a városban kialakított összesen 36 ivókút és további hat csobogó tisztításáról és folyamatos működtetéséről. Pécs minden városrészében elérhető ilyen ingyenes ivóvízvételi lehetőség, ezek részletes listája Pécs honlapján, illetve a BIOKOM weboldalán egyaránt elérhető.

A Biokom NKft. már a múlt héten kifeszítette a belvárosi sétálóutcák forgalmát árnyékoló napvitorlákat. A Tettye Forrásház Zrt. szintén már korábban felállította a permetkapuit, amelyek a város három pontján (Széchenyi tér, Uránbányász tér, Csontváry-sétány) nyújtanak felfrissülést a kánikulában. A Hullámfürdő a kánikulára tekintettel hosszabb ideig fogadja a strandolni vágyókat, így este 7 óra helyett csütörtökig este 8-kor zárja csak kapuit.


A Tüke Busz Zrt. klímával rendelkező autóbuszain működnek a légkondicionáló berendezések, és a gyors utascsere, valamint a megfelelő átszellőzés biztosítása érdekében a hőségriadó idején valamennyi ajtón fel lehet szállni a járművekre. A társaság azt javasolja, hogy az utasok vigyenek magukkal visszazárható palackban hűsítő vizet, amit szükség szerint akár az autóbuszon is el tudnak fogyasztani.

A pécsi idős otthonok, bölcsődék és óvodák vezetőit a múlt héten tájékoztattuk a hőségre vonatkozó ajánlásokról. Ezek alapján a legmelegebb időszakban, 11 és 15 óra között tanácsos kerülni a napot, helyette árnyékos és hűvös helyen érdemes tartózkodni. Gondoskodni kell a megfelelő, napi 2,5-3 liternyi folyadékpótlásról. Aki teheti, hűtse lakását, ha erre nincs mód, akkor érdemes napi 2-3 órát légkondicionált épületekben tölteni. A központi hűtéssel rendelkező nyilvános helyek listája szintén elérhető a pecs.hu oldalon.


Hétfő éjszakától a BIOKOM NKft. elkezdi hűteni a kezelésébe tartozó főbb közlekedési útvonalakat, valamint a frekventált belvárosi utcákat. Az átforrósodott aszfalt hűtésére szolgáló locsolást kedd, szerda és csütörtök éjjel is megismétlik.

 

 

 

A lajtos kocsik az érintett utcákban este nyolc órától másnap reggel nyolc óráig járják az utakat, ez idő alatt összesen mintegy 52 ezer folyóméternyi útfelületet hűtenek vissza vízzel. A járművek a kisebb utcákban rövid ideig a megszokottnál nagyobb zajt kelthetnek, emiatt kérjük a lakosság elnézést és türelmét.

 

 

 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!