Indulás előtt mikor a legjobb a reptéren lenni?

2023.09.12.

Mikor ajánlott kiérkezni a reptérre, ha nem akarjuk túlságosan elsietni a dolgot, de lekésni sem szeretnénk a járatunkat? Milyen szempontokat és alapvető javaslatokat kell figyelembe venni a tervezés ideje alatt?

 

Bárki, aki csak repülésre készül, mindenképp gondolja át ezeket a kérdéseket. Jobb ugyanis proaktívan elkerülni az idegeskedést vagy a pánikot, mint hirtelen patthelyzetben találni magunkat. Ehhez adunk támpontokat máris a cikkben.

Az egyik, ha nem a legfontosabb kérdés elutazás előtt

Az ok érthető. Arra rémálmaiban sem vágyik senki, hogy késve érkezés miatt akaratlanul lecsússzon a járatáról. Viszont annál sem sok unalmasabb program létezik, mint amikor a korai kiérkezés miatt az ember órákat szobrozik tétlenül.

A pontos tervezés, a tudatosság tehát kulcsfontosságú. Amibe többek között a Budapest Reptér Parkoló reptéri parkolás szolgáltatásának ismerete is beletartozik. Merthogy olyan kérdéskörről van szó, ami döntően befolyásolja az indulás napjának menetét.

Ha előre tudjuk, hol tesszük le az autót és az időben mekkora igényt jelent, akkor máris sokkal könnyebb eltervezni a menetrendet. De szerencsére egyéb irányelvek is segíthetik magát a felkészültséget.

Néhány alapvető javaslat a “mikor érjünk ki a reptérre” kérdés kapcsán

Amennyiben az úti cél az Európai Unión belül található, feladott poggyászunk pedig nincs, akkor 1,5-2 órával felszállás előtt a legjobb kiérni. Amennyiben az EU-n belül utazunk, de feladott poggyászunk is van, akkor 2-2,5 órával indulás előtt tanácsos megérkezni a terminálra.

Más a helyzet akkor, hogyha az úti cél az Európai Unió területén kívül található. Hogyha egy ilyen desztinációra repülünk poggyász nélkül, akkor nagyjából 2,5 órával a felszállást megelőzően ajánlott belépni a terminálra.

Feladott poggyásszal együtt a javasolt időkeret 2,5-3 óra. Ezek tehát az általános javaslatok. Persze néhány egyéb körülmény is befolyásolhatja a dolgok menetét, máris kitérünk ezekre is részletesen.

Még néhány faktor, amiket szintén nem árthat figyelembe venni

Számoljunk azzal is, hogy mennyire felkapott időszakban indulunk útnak. Ha épp a nyaralási szezon közepén utazunk el, amikor a terminál várhatóan tele lesz utasokkal, így nem árthat hamarabb megérkezni a biztonság kedvéért.

Jól át kell gondolni a repülőtér megközelítésének lehetőségeit is. Költséghatékonyság, illetve kényelem szempontjából kétségtelenül a Ferihegy parkolás szolgáltatás igénybevétele a legjobb, amivel még tervezni is könnyebb.

Ha egy mód van rá, az autóval való megközelítés ideje alatt célszerű kerülni a sorompóval keresztezett útvonalakat és azokat a területeket is, ahol éppenséggel felújítás zajlik. Ezeken a pontokon ugyanis nagyobb eséllyel alakulhat ki torlódás, ami lassíthatja a megközelítést.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!