InvestEU: új program a munkahelyteremtés, a növekedés és a beruházások ösztönzésére

2019.01.17.

A Parlament elfogadta álláspontját az EU új, beruházásösztönző és forrást biztosító programjáról a 2021 és 2027 közötti időszakra.

A program a pénzügyi válság nyomán létrehozott és jelenleg futó Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) programot váltja fel és viszi tovább.
A képviselők szerdán az Európai Bizottság által beterjesztett javaslathoz többek között az alábbi módosító indítványokat fogadták el:

— az Unió által nyújtott garanciát (folyó árakon számolva) 40,8 milliárdra emelték, amely 698 milliárd euró külső befektetést generál majd Európa szerte ( a Bizottság 38 milliárd euró garanciát javasolt, amely 650 milliárd euró befektetést mobilizálna);
— egyértelműbb célkitűzéseket és új befektetési területeket határoztak meg, ilyen például az uniós foglalkoztatási ráta emelése, a Párizsi Éghajlategyezmény céljainak elérése, és gazdasági, területi és szociális kohézió;
— egy irányítóbizottság létrehozása annak érdekében, hogy a program lebonyolítása során a banki és a szakpolitikai szakértelem egyensúlyba kerüljön. A bizottságban a Parlament egy jelöltje is helyet foglalna;
— az európai polgárok előtti elszámoltathatóság érdekében a Bizottság és az irányítóbizottság évente beszámolna a Parlamentnek és a Tanácsnak az InvestEU program előrehaladtáról, hatásáról és tevékenységéről.

A jelentést 517 szavazattal, 90 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett fogadták el.

A jelentéstevők szerint
„Az InvestEU program összefogja az uniós költségvetés összes pénzügyi eszközét. Az InvestEU létrehozását inspiráló ESBA, avagy a Juncker-terv már eddig is több mint 850 ezer kis- és középvállalkozást támogatott. A Bizottság 650 milliárd eurónyi új beruházásnak szeretne ösztönzést nyújtani a 2021 és 2027 közötti időszakban, mi viszont csaknem 700 milliárd eurót célzunk meg. Az InvestEU a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés, a vállalkozói kedv és az Európai Unió szociális, gazdasági és területi kohéziójának nagyon fontos eszköze lesz” - monda José Manuel Fernandes (EPP, Portugália), a költségvetési szakbizottság társ-jelentéstevője. A képviselő felszólalása itt tekinthető meg.

„Az InvestEU nem pusztán a korábbi programok és az ESBA eredményeit viszi tovább. Ez a program a kis- és középvállalkozások, a kutatás, az innováció és a fenntartható infrastruktúra-fejlesztések támogatásán túl a szociális infrastruktúrák terén tátongó szakadékot is szeretné áthidalni az oktatás, az egészségügy és a szociális lakhatás területére koncentráló projektekkel” - mondta Roberto Gualtieri (S&D, Olaszország), a gazdasági szakbizottság elnöke és társ-jelentéstevője. A képviselő felszólalása itt tekinthető meg.

Következő lépések
A képviselők tárgyalásokat kezdenek a tagállamok minisztereit tömörítő Tanáccsal annak érdekében, hogy első olvasatban megállapodásra jussanak.

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!