Kerítés kontra kerítésoszlop - hogyan válasszunk?

2021.01.26.

Amikor új kerítést tervezünk, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kerítésoszlopok kérdését sem, hiszen nekik jut az a fontos feladat, hogy tulajdonképpen a helyén tartják a kerítést.

Persze ahány fajta kerítés, annyiféle oszlop, tehát a döntés nem egyszerű. A kiinduláshoz viszont most adunk néhány támpontot.

 

Milyen lesz maga a kerítés?

 

Ez legyen az elsődleges kérdés, amiben dűlőre jutunk, hiszen ettől függ, hogy milyen típusú oszlopot célszerű választani. Ha például sima dróthálót vagy horganyzott fém kerítéselemeket képzeltünk el, akkor ehhez a legcélszerűbb az ugyancsak fémből készült oszlop. Az előnye, hogy a fém időtálló, és a kerítés felépítése is egyszerű, hiszen az oszlopok talajba történő rögzítését akár házilag is el tudjuk végezni, szakember nélkül. Persze nem árt, ha azért konyítunk valamennyit a kőműves munkákhoz, és betonozással fixáljuk az oszlopokat, hogy stabilan a helyén tartsák a kerítést.

A falécekből készült kerítés esetén a legesztétikusabb az ugyancsak fából készült oszlopok használata, hiszen így nincs olyan “idegen anyag”, ami megtörné a kerítés egységességét. A faoszlopokkal csupán egyetlen gond van: sajnos nem bírják túl jól az időjárás viszontagságait, és pár év elteltével az oszlopok korhadásnak indulhatnak. Ez pedig együtt jár azzal, hogy a kerítés veszít a stabilitásából is.

 

Ha pedig már az időtállóságnál és a stabilitásnál tartunk: ebben a kérdésben aligha akad verhetetlenebb “versenyző”, mint a téglából, kőből vagy tömör betonból készült kerítésoszlopok. Ezek sokszor még évtizedek múlva is masszívan a helyükön állnak, és nem tesz kárt bennük az időjárás sem. Ráadásul igény szerint rögzíthetőek hozzájuk fa-, fém- vagy kovácsoltvas kerítéselemek, amik időközben akár cserélhetőek is, anélkül, hogy magán az oszlopon változtatnánk. Így ha például a régi falécek már megérettek a cserére, akkor a helyükre építhetünk modern, fahatású fém Nívó kerítést is.

 

Ki készítse az oszlopokat?

 

Akár ebből a megközelítésből is vizsgálhatjuk a kérdést. Mint említettük, a sima fém- vagy faoszlopokat akár mi magunk is elhelyezhetjük, hiszen készen megvásároljuk az alapanyagot, és csak annyi dolgunk van, hogy a kijelölt helyeken megfelelően rögzítsük őket a talajba. Persze egy ilyen kerítés sem esztétikai, sem tartóssági szempontból nem versenyezhet az felépített oszlopokkal, de ideiglenes megoldásként megteszi.

 

A tégla, kő vagy beton kerítésoszlopok építéséhez viszont már szakember szükséges, emellett a munkafolyamat is időigényes és költséges. Ám ne feledjük, hogy olyan beruházásról van szó, ami hosszú távon mindenképp megtérül - hiszen jó eséllyel ezután évtizedekig nem lesz gond az oszlopokkal.

 

Mindemellett az épített oszlopok azért is előnyösek, mert akár egyedi elképzelések szerint is készülhetnek, így biztosak lehetünk benne, hogy a környéken senkinek sem lesz még csak hasonló kerítése sem.

(x)

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!