Közel félmilliárdos többlet jut Pécsnek egy újabb döntés értelmében

2021.03.01.

Még a múlt héten megtartott online városházi konzultáción tárgyaltak arról a képviselők, hogy 1,6 milliárd forintért nyolc elektromos buszt – hozzátartozó infrastruktúrával – vásárolna meg Pécs egy pályázat keretében, a keretösszegnek az ötven százalékát, mintegy 800 millió forintot ehhez a kormány biztosítja.

Már ez is komoly összeg, de a balliberális önkormányzat hétfőn azt is beismerte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása alapján a „kormány ötvenről nyolcvan százalékra emelte a program támogatási intenzitását”. A városházi propaganda arra már nem tért ki, hogy ez forintosítva mennyit jelent, de a fenti számokból kiderül: 480 millió forint többlettámogatásról van szó.

 

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője szerint egyébként nem a városvezetés érdeme a mostani pozitív döntés, hiszen alig egy hete a pályázathoz beadandó dokumentumokkal kapcsolatban még meg sem említették, hogy 80 százalékos támogatás lehetőségén dolgoznak. Hozzátette: már tavaly nyáron azért lobbizott a minisztériumban, hogy Pécs is részt vegyen a programban, ezt pedig hivatalosan tavaly októberben kezdeményezték is az önkormányzatnál. Felhívta a figyelmet arra is, hogy buszbeszerzés miatt különösen érdekes a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatójának rohamtempóban történő múlt heti leváltása és az is, hogy helyére villámgyorsan ki kellett nevezni valakit.

 

Hoppál Péter (Fidesz) pécsi parlamenti képviselő elmondta, hogy miközben a baloldali önkormányzat Péterffy Attila polgármesterrel az élén folyamatosan támogatást kér a kormánytól, addig a városháza sajtója valamilyen formában állandóan gyalázza a kabinetet.

 

– Néhány nappal ezelőtt arról tárgyaltunk a polgármesterrel, hogy több milliárdos kompenzációt vár el a kormánytól Pécs a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés ellensúlyozására. A kormány azonban már tavaly is – nem közvetlenül az önkormányzaton keresztül – támogatta a vállalkozásokat, hogy azok meg tudják tartani a munkahelyeiket, és például pécsi sportszervezeteknek közel 400 milliós támogatást nyújtott. A Zöld Busz programban pedig tehát nem a korábban tervezett 800 milliót, hanem 1,28 milliárdot adnak majd a városnak, ezzel segítve Pécset – mondta a pécsi honatya.

bama.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!