Melyek a pultos állás legfőbb jellemzői?

2024.09.26.

Hol dolgozik a pultos? Természetesen a bárpultnál, ott, ahol italokat és ételeket szolgál fel a vendégeknek. A munkája sokrétű – magában foglalja a rendelések felvételét, a fizetések kezelését, a pult tisztán tartását, és a vendégekkel való kommunikációt is.

 

A pultos jó emberismerő

 

Mint bárhol máshol az országban, vendéglátós, pultos munkák Kaposvár városában is vannak, így, aki ebben a szakmában képzelte el a jövőjét, az rátalálhat a megfelelő munkahelyre. A pultos feladatai között szerepel a rendelések felvétele, a megrendelt italok és ételek felszolgálása, azok ellenértékének a kezelése, ahogy a környezetének a tisztántartása is.

 

Sokféle készséggel kell rendelkeznie ahhoz, hogy maradéktalanul el tudja látni a teendőit: a szakmai ismeretek mellett fontos a pénzkezelési készség, az alapvető számítógépes ismeretek, az élelmiszerbiztonsági előírások ismerete, a jó kommunikációs készség, az ügyfélszolgálati készség, a türelem, az alkalmazkodóképesség, a problémamegoldó képesség és a rugalmasság.

 

Mindenki jól tudja, hogy ki az a pultos, de valóban tudja?

 

Mit csinálnak valójában a pultosok? Nos, ezt nem biztos, hogy mindenki részletesen ismeri. Mert egy pultos feladata nem áll meg a kiszolgálásnál. Természetesen az alapvető, elsődleges feladat az italkimérés, elkészítés, de sok minden más teendő is van még a háttérben, amelyekre nem is gondolunk vendégként.

 

Ki hinné, hogy a pultos feladatai közé tartozik:

 

- A pult és a környékének az előkészítése, tisztán tartása, a berendezési tárgyak karbantartása

- A poharak folyamatos mosogatása

- A hordók szakszerű csapolása

- Italrendelés felvétele, az italok megfelelő elkészítése, felszolgálása

- Pénz és pénztárgép kezelése, napi nyitás-zárás, nyugtaadás

- Árukészletet figyelése, utánrendelések leadása

- Adminisztratív feladatok elvégzése

. Kimutatások, jelentések készítése

 

A pultos állás előnyei, hátrányai

 

Mint minden szakmának, így a pultos munkának is megvannak az előnyei. Ilyenek például a gyors elhelyezkedés lehetősége, a megbecsültség, az emberekkel való kommunikáció. A vendéglátóhelytől is függenek a munka jellegzetességei. Egészen más körülmények között dolgozik egy nagyváros szállodai bárjának a pultosa, mint egy kis település italboltjának csaposa.

 

Hátrányként említhető az állás kapcsán az éjszakába nyúló munkarend, vagy az alkoholos állapotban magukból kiforduló vendégekkel való problémás esetek kezelése. Szintén gondot jelenthet az is, hogy ünnepnapokon is dolgozni kell – olyankor, amikor mások pihennek.

 

Milyen a jó pultos?

 

Egy jó pultos jól ismeri az italokat, azok jellegzetességeit, keverhetőségét, kimérésének módjait. Kiválóan kommunikál, fejlett a problémamegoldó képessége, jó emberismerő. Képes a konfliktusok rugalmas kezelésére. Talpraesett, határozott és imád emberek között lenni, élvezi a pörgést és szeret a középpontban lenni. Nem lepődik meg a legváratlanabb szituációkon sem.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!