Miért nem szerencsés, ha túl sok szabadidővel rendelkezel?

2021.10.13.

Az emberek nagy részének általában az okoz gondot, hogy nincs elég szabadon eltölthető idejük. Arról már egy sor tanulmány készült, hogy miért káros, ha valakinek nem jut elég ideje magára, viszont nemrég olyan kutatások is napvilágot láttak, melyek azt igazolják, hogy a túlságosan sok szabadidő éppúgy negatív következményekkel járhat, mint a túl kevés.

 

Több idő = több boldogság?

 

Bizonyára neked is sok olyan napod akad, amikor annyira összesűrűsödnek a teendőid, hogy az alapvető szükségleteidre (pl. evés, alvás) is alig tudsz időt szakítani. Ilyenkor valószínűleg azt kívánod, bárcsak szabadságon lennél, bárcsak már nyugdíjas éveidet töltenéd, vagy legalább hétvége lenne.

 

Nem vitás, mindenkinek szüksége van bizonyos mennyiségű én-időre, amit azzal tölthet, amivel csak akar. Például némi lazítással a Bien.hu kikapcsolódás rovatát olvasgatva.

 

No de ha korlátlan szabadidővel rendelkeznél, valóban boldogabb lennél? Képzeld csak el, hogy egy szerencsés csoda folytán hirtelen megszabadulnál az összes kötelezettségedtől. Mit tennél? Valószínűleg eleinte tele lennél tervekkel, hogy mihez kezdesz most, hogy időmilliomos lettél.

Aztán mikor már mindenre sort kerítettél, ami épp eszedbe jutott, minden bizonnyal elkezdenél unatkozni, semmittevéssel tölteni az időt, közben pedig a jó hangulatod is fokozatosan köddé válna. Mindebben pedig nincs is semmi meglepő, hiszen a kutatók már bebizonyították, hogy bizony a túl sok szabadidőnek is megvannak a maga hátrányai.

 

Meglepő eredmények

 

A Pennsylvaniai Egyetemen 2012 és 2013 közt egy vizsgálatot végeztek több, mint 20 ezer amerikai állampolgár bevonásával. A kísérletben részt vevő embereknek rendszeresen jelentést kellett írniuk arról, hogy mivel töltötték a napjaikat, és mindeközben hogyan érezték magukat, milyen volt a hangulatuk.

 

Az eredményekből kiderült, hogy a rendelkezésre álló szabadidő növekedésével párhuzamosan a közérzet is javult, de csak egy bizonyos pontig. Körülbelül 2 óránál stagnálás következett be, majd 5 óra után hanyatlás kezdődött.

 

Mindez annyit jelent, hogy napi 1-2 óra szabadon eltölthető idő jótékony hatással lehet a hangulatra, ha viszont 5 óránál többet töltünk semmittevéssel, akkor előbb-utóbb elkezdjük rosszul érezni magunkat.

 

Mi lehet ennek az oka?

 

A túlságosan sok szabadidő stresszforrás lehet, hiszen ilyenkor nem érezzük magunkat produktívnak vagy hasznosnak. Persze ez csak akkor érvényes, ha olyan passzív tevékenységekkel töltöd az időt, mint a telefonnyomkodás vagy a tévénézés.

 

Ellenben ha aktívan használod ki a rendelkezésre álló időt, például a hobbidnak hódolsz, sportolsz, kirándulsz, az a hangulatodra is pozitív hatással lesz.

 

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a semmittevés ördögtől való lenne, csupán nem érdemes rá napi 1-2 óránál többet szánni, hiszen így pont az ellenkező hatást éred el, mint amit szeretnél.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!