Mikor jobb választás az egy- és mikor a kétszárnyú kapu?

2023.12.06.

Ha kerítéscsere van soron, általában a kapuk sem maradnak érintetlenek, hanem ezekből is újakat vásárolunk, pláne ha az új kerítés stílusa erőteljesen különbözni fog a régitől.

 

A kiskapu kiválasztása általában nem okoz problémát, de a nagykapunál rögtön felmerül a kérdés, hogy egy-vagy kétszárnyú legyen, ami közel sem csak megjelenésbeli kérdés, hisz a két típus a működésében is eltér egymástól.

 

Befelé vagy inkább oldalra?

 

A fenti kérdés természetesen a kapu nyitásirányára vonatkozik. Ahogy minden fajtánál, úgy a Nívó nagykapuknál is igaz, hogy az kétszárnyú változatnál a szárnyak merőlegesen befelé nyílik, míg az egyszárnyúnál párhuzamosan, a kerítés mellé siklik. És hogy végleg ne legyen egyszerű a kérdés, ez utóbbin belül létezik még úszó és toló változat is.

 

Legelőször tehát azt döntsük el, hogy melyik megoldást preferáljuk. Persze ne csak az egyéni ízlésünkre hagyatkozzunk, hanem vegyük figyelembe a telek adottságait is, nehogy kellemetlen meglepetés érjen.

 

Kisméretű vagy hosszanti irányban rövid telek esetén

 

A kétszárnyú kapuk legnagyobb hátulütője, hogy nagy helyet foglalnak, hiszen a nyitás sugarát mindkét oldalon szabadon kell hagyni, hogy a szárnyak zavartalanul mozoghassanak.

 

Egy nagyobb telken ez nem feltétlenül jelent gondot, de egy kisebb udvarban, ahol minden négyzetmétert szeretnénk hasznosítani, már problémás lehet. Hogyha ugyanis a kapu a kert jelentős részét elfoglalja, akkor előfordulhat, hogy emiatt nem jut hely például a tervezett pergolának, a gyerekek játszóterének vagy a sziklakertnek.

 

Ezért ilyen telek esetén sokkal praktikusabb az oldalra nyíló változat alkalmazása, hiszen így csupán egy keskeny sávot kell szabadon hagyni a kerítés mellett.

 

Egyenetlen talajviszonyok esetében

 

Előfordulhat, hogy a domborzati viszonyok szólnak bele abba, hogy milyen kialakítású kaput kell választanunk. Hogyha például a telek meredeken emelkedik, vagy lejt, akkor szintén az oldalra nyíló az előnyösebb, mert a kétszárnyúnál útban lehet a talaj.

 

Persze az is egy megoldás, hogy munkagéppel kiegyenesíttetjük a földet, de ez költséges és felfordulással jár. Amennyiben egyébként is indokolt a tereprendezés, akkor érdemes várni a kapuval, amíg kész lesz, ha viszont minden más szempontból megfelelő a telek, akkor csak a kapu miatt nem biztos, hogy jó ötlet ekkora volumenű munkálatba belevágni. Inkább maradjunk az úszó vagy a guruló változatnál.

 

Ízlésbeli kérdések

 

Hogyha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a telkünk mindkét típus számára alkalmas, akkor tényleg csak az ízlésünkre van bízva, hogy egy- vagy kétszárnyú kaput választunk végül.

 

Mindkettőt ugyanúgy fel lehet szerelni motorral, hogy a nyitás és csukódás automatikus legyen, így ez a szempont sem befolyásolja a választást. Ami lényeges, hogy a leendő kapu passzoljon a kerítéshez, esetleg az erkély vagy terasz korlátjának színéhez, stílusához.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!