Milyen elvárásoknak kell megfelelnie a bejárati ajtónak?

2021.11.22.

A bejárati ajtó nem csak esztétikai elvárásoknak kell, hogy megfeleljen, hanem számos egyéb tulajdonsággal kell rendelkeznie. Ha jól sikerül ajtót választania, akkor a családtagoknak könnyű lesz a lakásba való ki-be közlekedés, továbbá az illetéktelenektől megvédi otthonát.

 

Az RS Ablak csapata összegyűjtött Önnek néhány szempontot, amire érdemes figyelni, ha éppen a bejárati ajtó lecserélésén gondolkodik.

 

Könnyű nyithatóság

 

Az ajtó akkor jó, ha könnyen lehet nyitni és zárni. Elég banálisnak tűnik, viszont egy idő után fárasztó és kellemetlen lehet, ha fél óráig kell távozáskor vagy érkezéskor a zárral bíbelődni.

 

A bejárati ajtók gyakran nehezek és masszívak, ennek ellenére annak is meg kell, hogy feleljenek, hogy a fiatalabb vagy gyengébb családtagok is könnyen ki tudják nyitni.

A hőingadozás okozta vetemedés a leggyakoribb probléma, ami a bejárati ajtó könnyű kezelését megakadályozza. Ezért a kiválasztásnál azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ne okozzon egykönnyen ilyen elváltozásokat a szélsőséges időjárás.

 

Ha a bejárati ajtó lecserélését tervezi, akkor érdemes az RS Ablak műanyag nyílászáróinak kínálatát átnéznie, amik minden felsorolt elvárásnak megfelelnek.

 

Hőszigetelés

 

Ahogy minden nyílászárónak, a bejárati ajtónak is nagy szerepe van egy otthon kellő hőszigeteltségében.

 

A régi, esetleg nem pontosan illeszkedő nyílászárók nem alkalmasak arra, hogy elállják a kinti hőmérséklet útját.

 

Télen ezt a fűtés magasabbra állításával lehet kompenzálni, de ez a fűtési költség megemelkedésével jár. Nyáron pedig hasonlóan kellemetlen, ha otthonunk semmilyen hűvösséget nem képes adni. Ilyenkor esetleg megoldás lehet a klíma beszerelése, ami szintén plusz kiadást jelent.

 

Az ajtó cseréjét mindenképpen bízzuk szakemberre, hiszen ő pontosan tudja, hogyan kell úgy behelyezni az ajtót, hogy pontosan illeszkedjen a tokba, figyelembe véve a zsanérokat, vasalatokat is.

 

A legkényesebb pont a küszöb hőszigetelés szempontjából, a pontos illeszkedés ezért is nagyon fontos. A szakember megfelelően tudja rögzíteni a bejárati ajtót, hogy ne tudjon elmozdulni, és tökéletesen zárjon.

 

A tok és az ajtólap közötti rést általában gumitömítéssel töltik ki, így kisebb deformációk ellenére is kifogástalanul záródik, valamint hőszigetelő funkciót is ellát.

 

Betörés elleni védelem

 

A felmérések szerint a betörésgátlás a legfontosabb, amit bejárati ajtó vásárlásakor az emberek többsége igényel.

 

A ma kapható ajtók többsége több ponton záródik, ami megnehezíti a tolvajok bejutását. Ugyanezt a cél szolgálja, hogy az ajtó külső oldalán gomb vagy fogantyú van elhelyezve, nem pedig egy egyszerű kilincs.

 

A biztonsági óvintézkedéseket ki lehet egészíteni riasztóval vagy számzáras, esetleg ujjlenyomatos beléptető rendszerrel.

 

Összegezve tehát olyan bejárati ajtót érdemes választani, ami nem csak esztétikus, hanem hőszigetel is, emellett pedig kellően védi az otthonát az illetéktelen behatolók ellen.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!