Milyen felületek festésére ajánlott a latex festék?

2024.04.12.

A tavaszi-nyári szezonban sokan döntenek otthonuk felújítása mellett, különösen a házilag is elvégezhető tisztasági festésről, hiszen annak eredményeképp újra esztétikussá tehetők az évek során leharcolt falak, megújulhatnak a helyiségek.

 


Annak érdekében, hogy a frissen festett falak minél tovább megőrizzék esztétikus megjelenésüket, beltéri falfestéket elsősorban nem szín, hanem a festék tulajdonságai alapján javasolt választani. Ugyanis ma már léteznek olyan típusok, amelyek rendkívüli tartósságot biztosítanak, és megkönnyítik a felületek tisztítását is. Amennyiben a koszolódásnak ellenálló, hosszú távú megoldást keresel, válaszd a Festékpalota.hu beltéri latex falfestékeit! Cikkünkből megtudhatod, milyen előnyöket kínálnak ezek a festékek, milyen felületeken alkalmazhatók!


Változatos beltéri falfestékek


Ma már számtalan festékfajta közül választhatunk, ha a helyiségek falainak színezését tervezzük, azonban épp a nagy választék miatt jó, ha tisztában vagyunk az egyes típusok jellemzőivel, használatának korlátaival. Fontos, hogy a falazatnak, a szobára jellemző körülményeknek, például a páratartalomnak, illetve a használatnak megfelelő festéket válasszuk.


A hagyományosan alkalmazott mész, amely kötőanyag és festék is egyben, és amely fertőtlenítő hatással bír és páraáteresztő, ma is jó megoldást jelenthet, azonban gipszvakolatra nem javasolt. A legelterjedtebb a korszerű diszperziós falfesték, amely előre bekevert színekben, illetve házilag színezhető változatokban kapható. Előbbiek színtartósság és fedőképesség szempontjából nagyszerűek, utóbbiak esetében ez is hagy némi kívánnivalót maga után, és dörzsállóság szempontjából kevésbé jelentenek jó megoldást.


Latex festék, az ellenálló megoldás


Bár a klasszikus minőségi diszperziós falfestékek is kis mértékben ellenállnak a nedvességnek és a kisebb mechanikai sérüléseknek, az igazán tartós megoldást a latex festékek jelentik.


A magas páratartalomnak, a nedvességnek, a különféle szennyeződéseknek, sérüléseknek leginkább kitett helyiségekben, a konyhákban, a fürdőszobákban, a gyerekszobákban érdemes olyan festéket használni a falak színezésére, amely maximálisan ellenáll ezeknek a kihívásoknak. De olyan otthonokban is javasolt, ahol négylábú lakótársak veszélyeztetik a falak esztétikáját. Amennyiben nem szeretnéd sűrűn újrafesteni a falakat, az időtálló és mosható latex festékeket ajánljuk.


Megoldás valamennyi problémára


A speciális, polimerizált lakk kötőanyagú diszperziós latex festékek hosszú távra jelentenek megoldást, ugyanis ellenállóvá és könnyen tisztíthatóvá teszik a falfelületeket. Nemcsak fehér, hanem különböző divatos árnyalatokban is elérhetőek, így mindenki igényeinek megfelelnek.


Népszerűségük oka, hogy nagyszerű fedőképességgel rendelkeznek, pára- és légáteresztőek, többször újrafesthetők, továbbá könnyű velük dolgozni, így házilag is nekiláthatunk a festésnek. Tökéletes választást jelentenek a nagy igénybevételű helyiségekbe.


Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!