Ne késse le! Pénz állhat a házhoz! - Szerdán Pécsre látogatnak

2017.10.25.

Gyorsan fogynak az MFB Pontokon elérhető uniós visszatérítendő pénzügyi eszközök keretösszegei, így nem érdemes várni, "itt az idő" élni ezekkel a kivételesen kedvező lehetőségekkel.

Többek között ezeket hangsúlyozta az MFB Pontok termékeiről szóló országos rendezvénysorozat múlt csütörtöki kecskeméti állomásán Szűcs Sándor, a Fókusz Takarék értékesítési igazgató-helyettese. Kerekes Andor, az MFB szenior szakmai támogatója arra mutatott rá, hogy a mostani kamatkörnyezetben "nem akkora durranás" a 0-2%-os MFB-s termékekről beszélni, de utóbbiak a futamidő teljes hossza alatt fixek, míg az egyéb konstrukciók kamata idővel emelkedhet.

Az MFB Pontokon kínált visszatérítendő uniós pénzügyi eszközök (hitelek és kombinált hitelek) olyan vállalkozások számára is elérhetők, amelyek egyébként nem, vagy csak nagyon nehezen juthatnak külső forráshoz, azaz résfinanszírozásról van szó - többek között ezt hangsúlyozta előadásában Kerekes Andor. Rámutatott, hogy ez a lakosságnak kínált 0%-os uniós energiahatékonysági hitelre is igaz, amelyet "soha vissza nem térő" lehetőségnek mondott. Az MFB szakértője szerint több olyan visszatérítendő termék is elérhető az MFB Pontokon, amelyek nagy előrelépést okozhatnak a vállalkozások életében. Ilyen például a GINOP-3.2.2-8.2.4-16 kódszámú "Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhő-alapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása kombinált hitel", amely például webáruház üzemeltetőknek, hadver-, vagy szoftvercserében gondolkodó cégeknek, termelésirányítási megoldásokat kereső cégeknek lehet jó lehetőség.

A gyakorlati tapasztalatok között Kerekes többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitel- és kombinált hiteleknél maga a hitelvizsgálat lazább, mint a normál banki hiteleknél, de az ügyfél-, illetve az ügyletvizsgálat ugyanolyan szigorú. Utóbbihoz kapcsolódóan például kizáró tényező a kombinált termék megszerzésére, ha a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) mulasztás látszik a hiteligénylő nevénél. Ennek oka, hogy az ilyen termékeknél a vissza nem térítendő "lábból" történik az első folyósítás, a hitel "lábnál" pedig előleget lehet igényelni, de ennek feltétele a kedvező KHR-státusz.

Másfél évvel ezelőtt Kecskeméten nyílt meg az első MFB Pont az országban, így már bőséges tapasztalattal a háta mögött osztott meg gyakorlati tanácsokat az érdeklődőkkel Szűcs Sándor, a Bács-Kiskun megyében 99 fiókot, köztük 31 MFB Pontot üzemeltető Fókusz Takarék értékesítési igazgató-helyettese. Ő arra mutatott rá: rengeteg felesleges "kört" spórolhatnak meg a cégvezetők azzal, ha még azelőtt világosan megfogalmazzák a tervezett projekt célját, mielőtt belekezdenének abba és elindítanák az MFB Pontokon elérhető külső forrás megszerzésének folyamatát. Javaslata szerint a célok tisztázása után a második lépésnek annak érdemes lennie, hogy alaposan tanulmányozzák a projekt vezetői a felhívás szabályrendszerét, hogy a cég valóban megfelel-e minden feltételnek.

Szűcs szerint a határidős papírokat (pl. értékbecslés) csak az igénylés előtt közvetlenül érdemes megszerezni (elavulnak) és a folyamat intézéséhez kapcsolódó összes felhatalmazást érdemes nagyon körültekintően kitölteni. Ugyanígy a hitelhez kapcsolódó céges bankszámlát is pontosan kell kitölteni, mert találkoztak már olyan példával is, hogy 10 éve nem létező bankszámlára kérték az MFB Pontos termék kiutalását.

 

Az országos rendezvénysorozat következő állomásaként október 25-én Pécsre látogatnak.

(részletek a linkre kattintva)

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!