Nem érdemes megkockáztatni a jogosulatlan úthasználatot

2023.09.13.

Hazánkban az autópályák használata néhány kivételtől eltekintve díjköteles. Az autópályák és egyéb utak kiépülésével együtt a fizetős utak és útszakaszok száma is emelkedik. Nem árt tehát tájékozódni eme változásokról indulás előtt.

 

“Hol tudom megnézni, melyik út fizetős, és hogyan rendezhetem a díjfizetést?”

 

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy egy adott út ingyenes vagy már fizetős, akkor érdemes elátogatni az Autopalyamatrica.hu oldalra, ahol tájékozódhatunk, hogy az általunk kiválasztott útra kell-e vármegyei matricát vásárolni. Az egyes területeken található díjköteles autópályákat térképre vetítve is megtekinthetjük.

Mivel a díjköteles útszakaszokat csak érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, ezért még felhajtás előtt, előre meg kell vásárolnunk az adott útra érvényes e-matricát. Ezt online vagy mobil applikáció segítségével tehetjük meg a legkényelmesebben az Autopalyamatrica.hu oldalon keresztül. Arra figyeljünk oda, hogy a megfelelő útra és az általunk használt jármű kategóriájához tartozó autópálya-matricát válasszuk ki.

 

“Felhajtottam egy útra, de akkor derült ki számomra, hogy fizetős”

 

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. lehetőséget biztosít arra, hogy amennyiben tévedésből, szándékolatlanul vettünk igénybe díjköteles útszakaszt, a felhajtástól számító 60 percen belül megvásároljuk a szükséges e-matricát. Fontos, hogy ez nem jelent visszamenőleges úthasználati jogosultságot, és a pótdíjfizetési kötelezettséget sem kerüljük el vele. Amennyiben nem vásárolunk autópálya-matricát, még büntetésre is számíthatunk.

 

Mi a helyzet a bliccelőkkel?

 

Az elmúlt időszakban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a jogosulatlan autópálya-használókat kiszűrje és megbüntesse. Bevezettek egy korszerű videokamerás hálózatot, ami menet közben folyamatosan ellenőrzi, hogy az autósoknak, motorosoknak van-e érvényes matricája. A jövőben a rendszer az e-matricák ellenőrzését is el tudja majd végezni. Ezzel pedig az eddigi kapus és a helyszíni gépjárműves ellenőrzések megszüntethetővé válnak. A rendszer kiépítésével megvalósul a totális és költségtakarékos autópálya-használat ellenőrzés. Ennek alapján elmondhatjuk, hogy nem érdemes blicceléssel próbálkozni.

 

A pótdíjak az alábbiak szerint alakulnak: D1 (személyautó) és D2 (3,5 t össztömegű tehergépjármű, 7 személynél több személy szállítására alkalmas személygépkocsi) kategóriában 60 napon belüli fizetés esetén 14 875 Ft, 60 napon túli fizetés esetén 59 500 Ft a pótdíj. D1M (motor) kategóriában a pótdíj mértéke 7 500 Ft, 60 napon túli fizetés esetén 30 000 Ft. B2 (autóbusz) kategóriában mélyebbre kell zsebbe nyúlnia a bliccelőknek: alapesetben 69 925 Ft a büntetés, 60 napot meghaladó fizetés esetében 267 700 Ft a fizetendő pótdíj mértéke.

 

A fentiekből következik, hogy nagy ára lehet annak, ha valaki szándékosan próbálja elkerülni a díjfizetést a hazai díjköteles autópályákon.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!