Oscar-díjas filmrendező a Pécsi Tudományegyetemen

2022.05.17.

„Forgass a Földért!” címmel nagyszabású, nemzetközi filmkészítő versenynek adott otthont a PTE KPVK 2022. május 13. és 17. között.

A cannes-i filmfesztiválon tavaly különdíjat nyert filmes világjáték zsűrijének elnöke Szabó István Oscar-díjas filmrendező volt, a program védnökségét Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja, Prof. Dr. Szécsi Gábor a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudomány, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának (KPVK) dékánja és Horváth Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-fejlesztési Hivatal elnöke látta el.

A „Forgass a Földért!” nemzetközi filmes világverseny célja, hogy a film tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet a fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességére, a mindennapi életvitel során. A filmkészítő maraton - egyfajta versenyfutás az idővel, hiszen a résztvevőknek mindössze 24 óra, azaz egy nap áll rendelkezésre a filmjük elkészítésére.

A szervezők a verseny kezdetén több témaelemet ismertetnek, melyből egyet kötelező beépíteni a versenyfilmbe. A filmkészítő játékra 5 kontinens 16 országából érkeztek nevezések. A beérkezett filmek között egyaránt megtalálhatók voltak élőszereplős rövidfilmek, video klipek vagy animációs alkotások.

A zsűri elnöki tisztét Szabó István Oscar-díjas filmrendező látta el, olyan világhírű zsűritagok mellett, mint Prof. Karl Bardosh producer, filmrendező és David Foldes író, filmrendező, az USA Mozgókép- és Tudományos Akadémiájának tagja. A program védnökei Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja, Prof. Dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánja és Horváth Péter, a Magyar Energetikai és Közmű fejlesztési Hivatal elnöke voltak.

A 24 órás nemzetközi filmkészítő maraton megvalósítását, kontinenseken, illetve egyes országokban regionális producerek segítik.

forrás: Pécsi Tudományegyetem

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!