Pécsen kicsomagolják a múmiákat - videó

2017.03.31.

No persze csak azért, hogy a közönség megcsodálhassa őket, hiszen április 5-én nyit a Kincsek a Nílus partjáról című időszaki kiállítás a Csontváry Múzeumban és a Múzeum Galériában.

Liptay Éva, a Szépművészeti Múzeum gyűjteményvezetője a berendezés alatt lévő tárlat kiállítótérében rendezett csütörtöki sajtóbejáráson elmondta: intézményük folyamatban lévő felújítása miatt nemcsak a raktárban található, hanem az állandó kiállítások legfontosabb műtárgyait is be tudják mutatni más helyszíneken.

A Kincsek a Nílus partjáról - Túlvilági utazás az ókori Egyiptomban című tárlaton az ókori Egyiptom tíz korszakát felölelő mintegy háromezer év történetének lehető legtöbb aspektusát be akarják mutatni - tette hozzá.

A műtárgyak közül a víziló agyarfogból készült vésett varázsbotot, az állatmúmiákat, illetve a Múzeum Galériában elhelyezett díszített szarkofágot és múmiát emelte ki. Utóbbiról elmondta: a múmia egy körülbelül húszéves korában elhunyt, feltehetően papnő holtteste. Az időszámítás előtti harmadik század második felében élt a közép-egyiptomi Ahmin településen.

Ezek mellett még domborműveket, halotti sztélét kisebb és nagyobb méretű szobrokat is láthat majd a közönség.

Az eseményen az is elhangzott, hogy az október végéig látható egyiptomi kiállításhoz kapcsolódva a JPM bemutatja a Baranya megyéből a bronz- és vaskor időszakából előkerült páratlan régészeti emléket is.

Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere az eseményen reményének adott hangot, hogy a jövő szerdán megnyíló kiállítás a baranyai megyeszékhely legtöbb látogatót vonzó időszakos tárlata lesz.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!