Terrazzo – századok öröksége modern kivitelben

2022.01.24.

Nagyon sok nyelven a mai napig a „velencei burkolat" vagy „velencei terrazzo" néven hivatkoznak arra a burkolatfajtára, melyet annyira kedvelt a XVI. századi Velence, de már az ókori görög és római időkben is használták. A dózsék választása nagyon gyakran esett a terrazzo lapokra fényűző palotáik díszítése során.

Igazán kiváló technikával készített burkolólapok ezek, alapját lényegében a beton képezte és képezi ma is. Ezt gránit- és márványtörmelékekkel vegyítették, néha ment bele törött kerámiahéj is díszítésnek. Igazán izgalmas és egyedi hatású darabok születtek és születnek ma is így.

Az ókoriak is nagyon kedvelték

A terrazzo burkolat formája a reneszánsz időszakban tökéletesedett. Az 1970-es években rendkívül divatossá vált, akkoriban nagyon sok burkolatot készítettek ilyen lapokkal. Technikája most ismét újra előkerült, sőt, a mai igényekhez egyre jobban igazodik. A beton porózussága miatt érzékeny volt korábban a savakra és a lúgokra. Éppen emiatt a mai, modern terrazzo járólapok már sav- és lúgállók, semmilyen impregnálást nem igényelnek. Emellett igen sokáig remekül szolgálnak, többféle kopásállóságú terrazzo modellt találsz a Csempehegyeknél is a többi lélegzetelállító burkolóanyag között.

Előnyök és kérdőjelek

A terrazzo lapok padlófűtéses terekbe való alkalmazhatóságáról a szakemberek véleménye egyáltalán nem egységes. Ez a burkolatfajta remekül vezeti a hőt, így ezen a téren nagyon nagy lehetőségek rejlenének benne. Eredetileg ennek a burkolattípusnak a kötőanyaga mész volt, de ma már ezt a cement és az epoxigyanta helyettesíti. Előbbit vékonyabb rétegben lehet alkalmazni, így olcsóbb a felhasználása. A padló „lélegezni” tud, ha ez a kötőanyag. Az ilyen terrazzo lapokat bátran lehet padlófűtéses helyiségek burkolására használni. Csodálatos hatású tereket lehet velük kialakítani.

Az epoxigyantával készült terrazzo lapokat viszont nem ajánlatos padlófűtéses csövek fölé lerakni. Ezek sajnos már nem tudnak „lélegezni” és illékony szerves vegyületeket bocsáthatnak ki. Ennek az egészségre káros hatásait pedig nem tanácsos megkockáztatnia senkinek. Az ilyen terrazzo lapokat jobb, ha hagyományos fűtésű terekben alkalmazzák csak.

Vastagabb aljzatra lesz szükség

Mivel igen nagy méretű felületek lefedésére alkalmazható, a terrazzó lapokkal való burkolás végeredménye mindig nagyon elegáns. És mindez illesztések nélkül elérhető. Munkapultnak vagy munkafelületnek igen jól használhatók a terrazzó lapok, vizes helyiségekben is remekül mutatnak. Kültéri burkolatnak – teraszokra – is gyönyörűek. Ám ha ilyen lapok alkalmazása mellett döntenél, arra ügyelned kell, hogy a hagyományos terrazzó lapok vastagsága körülbelül 2 cm, azaz sokkal vastagabbak a hagyományos csempéknél. A burkolás előtt az aljzatok meghatározásánál és kialakításánál erre külön fel kell hívni a burkoló szakemberek figyelmét!

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!