Uniós együttműködésen belül házhoz megy a Magyar Táncművészeti Egyetem - interjú és videó

2019.02.15.

„A tanulók képesség kibontakoztatásának elősegítése a köznevelési intézményekben” című program keretében a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Széchenyi István Egyetem együttműködési megállapodást írt alá az EFOP-3.2.6-16-2016-00001 program megvalósítására

„Házhoz jön a Magyar Táncművészeti Egyetem” címmel több előadás is volt Győrött.

Magyarország Kormánya EFOP-3.2.6-16 kódszám alatt felhívást tett közzé a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem konzorciuma részére, az egész életen át tartó tanulás iskolai megalapozásának, a köznevelés hátránykompenzációs szerepe erősítésének, a Nemzeti Alaptantervben meghatározott művészettel nevelési és fejlesztési területekhez tartozó kompetenciák fejlesztésének, valamint a művészetoktatás módszertani fejlesztésének megvalósítása érdekében.

A Magyar Táncművészeti Egyetem és a Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Iskolája együttműködési megállapodást kötött, melynek keretében a Magyar Táncművészeti Egyetem hozzájárul az általános iskolás tanulók művészetpedagógiai módszertani megújításához és művészeti eszköztárának bővítéséhez.

A Magyar Táncművészeti Egyetem, mint konzorciumi tag vesz részt a projektben? Mi az Önök pontos feladata, milyen pluszt tesznek hozzá a projekthez és milyen módon ültetik bele az új művészetpedagógiai módszertant a táncművészetbe?

Az első alkalommal 2018. november 26-án, hétfőn 13:30 órakor a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermében (egykori zsinagóga, 9025 Győr, Kossuth L. u. 5.). az Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola felső tagozatos tanulói láthatták a Kárpát-medence sokszínű tánchagyományát. A néptánc, a népzene és a viseletek lehetővé teszik az egyes tájegységek és az együtt élő nemzetiségek kultúrájának megismerését, melyet a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakos hallgatói mutatnak be.

 

Az Európai Szociális Alap közel 3 milliárd forint támogatást biztosított a projekt megvalósítására! Ez a hatalmas összeg, hogy oszlik meg a konzorciumi tagok között? Milyen szempontok alapján? Az Önökre eső résznek mik voltak a főbb mérföldkövei eddig? Mire a legbüszkébbek ha lehet így fogalmazni?

A bemutató folyamán a Rábaköztől Gyömörőn és az Alföldön át Erdélyig, és azon is túl, a moldvai csángókig bebarangoljuk a hegyes-völgyes tájat, a magyarság táncai mellett ízelítőt kapunk az itt élő német, szlovák, román és cigány nemzetiség páratlanul gazdag hagyományaiból. A legrégebbi kör- és néptáncoktól indulunk, megismerjük az ugrós és eszközös táncok nagy családját, a reneszánsz eredetű forgatós-vonulós páros táncokat, és végül az új stílusba sorolható verbunkost és csárdást.

A következő alkalomra 2018. december 12-én, szerdán került sor, ahol az alsós osztályok az „Izeg-mozog, dibeg-dobog” érzékenyítő foglalkozáson vehettek részt.

Mi a projektben a hozzáadott érték, ami az uniós forrásból megvalósuló fejlesztés során "Önöknél marad"? (pl. eszköz, humánerőforrás stb.)

Itt talán egy hoszútávú művészetpedagógiai módszertan hatásról beszélhetünk, amelynek keretein belül az elkövetkezendő művészeti oktatásban résztvevők, mind diák, mind pedig az oktatók részéről egy örökérvényű értékkel kamatoztathatja a képzésekben elsajátított képességeket és értékeket. A köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújításáról van szó, amely során folyamatos szakmai-módszertani támogatás, tanácsadás kerül biztosításra.

A pedagógusok felkészítése az új módszertan adaptálására: képzések és továbbképzések megszervezése és lebonyolítása, a pedagógusok segítése a tanulók nem formális és informális tanulási folyamatának megtervezésére, lebonyolítására, értékelésére is egy nagyon fontos feladat a résztvevő intézményeknek, ezért is vannk a különböző programok, amelyek megpróbálják a gyakolratba átültetni ezeket a módszertani megoldásokat.

Ezenkívűl, amely szintén értékként sorolható fel az az, hogy művészetpedagógiai munkát támogató programokat szervezünk és támogatjuk annak lebonyolítását. Elősegítjük az alapfokú művészetoktatáshoz való hozzáférést, a művészeti nevelés fontosságát hangsúlyozó tájékoztatók szervezünk, valamint művészeti programokon való részvételeket is támogatunk. A művészeti nevelési képzést támogató tematikus, tanórai és tanórán kívüli foglalkozások megvalósítása, művészetpedagógiai munkát támogató előadás és szervezése a entebb felsorolt feladatok mellett szintén egy olyan hossztávú szellemi befektetés, amelyet generációk lesznek képesek majd kamatoztani.

Az eddig megvalósult programok:

• Programban résztvevő tanulók száma: 400 fő

• Izeg-mozog, dibeg-dobog az alsó tagozatosok számára,

• Táncoló Kárpát medence_ Barangolás a népcsoportokkal a felső tagozatosok számára

• A programban tanári továbbképzésén résztvevő pedagógusok: 2 fő (még nem valósult meg).

 

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.

 

 

lockkerdee

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!