Útmutató a megfelelő méretű kerékpár kiválasztásához

2024.04.10.

Online sokkal szélesebb a kerékpárok kínálata, mintha egy fizikai boltban szeretnénk biciklit vásárolni. Többféle típusú, márkájú és színű bringa közül válogathatunk a neten.

 

 

Ott van például a KerékpárWebshop, ahonnan rengeteg férfi bicikli és női bringa rendelhető, sőt, még kifejezetten gyermekeknek készült modellek is akadnak. Sokan azonban ódzkodnak attól, hogy az internetről vegyenek bringát, mondván, hogy nem tudják, mi a megfelelő méret a számukra. Cikkünkben igyekszünk segítséget nyújtani, hogy akár a kedvenc fotele kényelméből is megvásárolhassa álmai kerékpárját.

Nem minden bringával élmény a suhanás

 

Bringázni klassz dolog, de csak akkor, ha a drótszamár minden szempontból komfortos. A túl kisméretű kerékpárral legalább annyira kényelmetlen tekerni, mint amilyen veszélyes egy túl nagyméretű kétkerekűvel.

 

Akár sportolás céljából, akár hobbiból szeretnénk bicajozni, mindenképpen kényelmesnek és egyben biztonságosnak is kell lennie a bringának. Az ember testi adottságait figyelembe kell venni, akár a munkába járáshoz, akár túrázáshoz akarunk kerékpárt választani. Értelemszerűen minél hosszabb utakra vállalkozunk egy biciklivel, annál fontosabb, hogy helyesen válasszuk meg a típusát és a méretét.

 

Ha nem kellő körültekintéssel rendelünk bringát, hanem az első megtetsző modellt megvásároljuk, akkor komoly kockázatoknak tehetjük ki az egészségünket. A későbbiek során derékfájással és hátfájással is számolnunk kell, ha elkapkodjuk a döntést. Bár egy bringa esetén általában a beállítások finomhangolhatók, a rossz választást ily módon nem lehet orvosolni utólag.

 

Néhány szó a vasparipák mértékegységeiről

 

Ahogyan a ruhák, úgy a biciklik esetében is eltérő lehet, hogy az egyes boltok, webáruházak milyen mértékegységet használnak a bringák méretezése kapcsán. Általában collban szokás megadni a méretüket, ám van, ahol centiméterben vagy S-XL jelöléssel árusítják őket. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy melyik méret mit jelent, és kinek jó!

 

Az ideális kerékpár mérete

 

A bicikli mérete akkor ideális, ha két lábunk közé véve a fenekünk épphogy érinti a nyerget. Amennyiben az ülepünk a felsőcsővel találkozik ilyen helyzetben, akkor túlságosan nagy a váz. Ilyen biciklivel balesetveszélyes közlekedni, mivel a megállás nehézségekbe ütközhet.

 

Országúti kerékpárok esetében a szóban forgó távolságnak öt centiméternek, trekking, cross trekking és városi bicajoknál 7,5 centimtérnek kell lennie. Ha MTB-t vásárolunk, akkor 10 centiméteres távolság az ideális.

 

Internetről történő rendelés esetén a bringa kipróbálására nincs lehetőség, ám ki is tudjuk számolni, hogy ideális-e az adott canga számunkra. Ehhez egy könyvet kell venni a két lábunk közé, majd meg kell mérni a távolságot a talaj és a könyv teteje között. Ez az úgynevezett átlépési magasság.

 

Trekking, cross trekking vagy városi bringa ideális vázméretét 0,67-es, országúti kerékpár kiválasztásához 0,66-os szorzóval kell megszorozni. MTB esetén a szorzó 0,57.


 

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!