Utolsó perces góllal jutott ki az Eb-re a magyar válogatott

2023.11.17.

Drámai végjátékot követően 2-2-es döntetlent játszott a magyar labdarúgó-válogatott Bulgária ellen, az egy pontnak köszönhetően pedig biztossá vált a jövő évi Eb-részvétel.

Az előző napok hercehurcáját látva egy kisebb csodának számított, hogy csütörtökön mérkőzést rendeztek Szófiában, de ezzel biztossá vált, hogy a saját kezünkben van a sorsunk, és nem kell a bolgárok kizárása miatt számolgatnunk.

Kemény sérüléshullám sújtja a válogatottat, ami miatt előzetesen azért aggódhattunk, hiszen hosszú ideje küzd sérüléssel Willi Orbán, a legutóbbi hetekben pedig sajnos bővült a lista, ugyanis előbb Varga Barnabás dőlt ki hosszabb időre, majd Sallai Roland combjában szakadt el az izom a Topolya elleni Európa Liga-mérkőzésen.

Az viszont bizakodásra adhatott okot, hogy a bolgár futball nem a legszebb napjait éli, idén még egyetlen meccset sem sikerült nyerniük, legutóbb hazai pályán Litvániától is kikaptak 2-0-ra, aminek köszönhetően jelenleg a csoport utolsó helyén állnak két ponttal.

Azonban nem vehettük félvállról az összecsapást, hiszen láttuk Litvánia ellen, hogy a magyar válogatott is tud rosszul játszani. Akkor komoly erőfeszítésbe került visszajönni kétgólos hátrányból, és még egyszer ez nem fordulhatott elő, ezt megígérte Marco Rossi is.


A két együttes a selejtezősorozat első mérkőzésén csapott össze egymással, és akkor nem volt kérdés, ki hagyja el győztesen a pályát, hiszen már az első félidőben eldőlt a találkozó. A 7. percben Vécsei Bálint kezdte meg a gólgyártást, majd szűk 20 perccel később Szoboszlai is betalált, a 3-0-s végeredményt pedig Ádám Martin állította be.

Ádám Martin pedig most is lehetőséget kapott a szövetségi kapitánytól, amit már a 10. percben meg is hálált. Szoboszlai Dominik szabadrúgására érkezett remekül, közvetlen közelről pedig már nem hibázott.

A jó kezdés után visszavettek a tempóból a fiúk, aminek meg is lett a böjtje, a 24. minutumban némileg váratlanul Delev révén egyenlítettek a bolgárok. Nem sokkal később aztán emberhátrányba kerültek a hazaiak, Antov a második sárgája után mehetett idő előtt zuhanyozni.

Pár perccel később Botka buktatását követően újra villant a piros, némi VAR-ozás után azonban visszavonta korábbi ítéletét a lengyel játékvezető. A piros lap a szokásosnál többször került elő, sajnos a második játékrészben ezt a saját bőrünkön is megtapasztaltuk, amikor Kerkez Milos is kiállt.

Nem tudtunk tehát élni az emberelőnyünkkel, sőt, a kihagyott helyzetek megbosszulták önmagukat, a 78. percben büntetőhöz jutottak a hazaiak. A labdához Kiril Despodov állt oda, aki magabiztosan értékesítette a megítélt tizenegyest, Dibusznak esélye sem volt.

Az utolsó percekben óriási fölényben játszott a magyar együttes, főleg Szoboszlai pontrúgásai okoztak némi veszélyt a bolgár kapu előtt. Az utolsó másodpercben aztán jókora hazai segítséggel sikerült kiegyenlítenünk, a Liverpool játékosának felívelését Alex Petkov csúsztatta a saját kapujába.

A döntetlennek köszönhetően matematikailag is eldőlt, hogy Magyarország ott lesz a 2024-es németországi kontinensviadalon, a harmadik helyezett Montenegró ugyanis behozhatatlan hátrányba került.

A magyarok számára azonban nem lesz tétnélküli az utolsó találkozó, hiszen a csoportelsőségért továbbra is nagy a csata, a mieink jelenleg két ponttal előzik meg a szerbeket, így Montenegró ellen legalább egy pontot kell szereznünk, hogy mi végezzünk a G jelű ötös élén.

A címlapképen a magyar csapat tagjainak gólöröme a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők kilencedik fordulójában, a G csoportban játszott Bulgária – Magyarország mérkőzésen a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban 2023. november 16-án. A találkozó 2-2-es döntetetlennel végződött, a magyar válogatott kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra.

MTI

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!