Vízkezelés - hogy a medencében minden tökéletes legyen

2021.01.25.

Ha valaki medencét vásárol, jó, ha tisztában van azokkal az alapvető tennivalókkal, amelyek szükségesek a biztonságos használathoz és a medence anyagának megóvásához. A víz tisztán tartása nem csupán esztétikai, hanem az egészség megóvása miatt is lényeges.

A szkimmer a víz felszínén úszó szennyeződéseket segít eltávolítani. A vegyszerekkel az algásodást és a különféle mikroorganizmusok elszaporodását lehet meggátolni. A speciális medenceporszívóval a medencébe süllyedt szennyező anyagokat távolíthatod el. A vízforgató rendszer a felsorolt eszközök hatékonyságát növeli a víz mozgatásával.

Hogyan kezdj hozzá?

Először is a víz kémiai egyensúlyát célszerű beállítani, a javasolt pH-érték 7,2-7,6. A víz fertőtlenítése a másik alapvető tennivaló. Ez hagyományos (klór) vagy alternatív módszerekkel (aktív oxigén, elektroklórozás, UV fény) is végezhető. Az algák nagyon gyorsan képesek elszaporodni, ellenük az algaölő szer jelenti a megoldást. A pelyhesítéssel pedig a szemmel nem látható szennyeződéseket lehet csapdába ejteni, hogy azok a szűrőn már ne juthassanak keresztül. A folyamatos karbantartással pedig biztosítható, hogy a medencét hosszú ideig gond nélkül használhasd.

A pH-érték és a fertőtlenítés

A tiszta víz pH-értéke 7, az ennél kisebb pH savasságot, nagyobb pedig lúgosságot jelez. Az ideális medencevíz kicsit lúgos, mert az emberi szem pH-értékéhez igazodik (7,5).

Ha a medencéhez előírt klórmennyiség ellenére a víz mégis zavaros és algásodik, először a pH-értéket mérd meg! Ha túl magas, a klór nem képes megfelelően hatni. A fertőtlenítőszerek a medence vizébe került mikroorganizmusok - baktériumok, algák, gombák és vírusok - ellen veszik fel a harcot. A hagyományos eljárás a klórozás, a szakemberek által ajánlott szabadklór-tartalom literenként 0,6-1,0 mg.

Na, de milyen pelyhek?

Sok nagyon finom gabonapehely kapható már, de most nem erre gondolunk. A medencevízben nagyon pici szennyeződések vannak, ezek átjutva a szűrő apró résein bizony komoly gondokat okozhatnak: zavarossá válhat tőlük a víz. Az úgynevezett pelyhesítő anyagokkal a nagyon apró részecskéket nagyobb méretű pelyhekben gyűjtik össze, így ezek mérete végül fennakad a szűrőn, nem szennyezve tovább azt.

Alternatív fertőtlenítő és tisztító módszerek

Akik érzékenyek a klórra, kipróbálhatnak alternatív módszereket. A sóbontó berendezés teljesen automatikusan működik. Egy szűrőbe épített sóbontó cella állítja elő a klórt és végzi a fertőtlenítést. Mindezt klórszag és szemirritáció nélkül.

Az ózongenerátor ózonná alakítja a levegő oxigénmolekuláit, majd a vízbe juttatja. Ott feloldódva azok aktív oxigént szabadítanak fel, így pusztítva el a mikroorganizmusokat. UV-fénnyel is lehet fertőtleníteni. Az eljárás a vízre és az emberi szervezetre negatív hatást nem gyakorol, zárt rendszerű. A lámpa tartós, élettartama kb. 9000 üzemóra.

(x)

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!