A Duna-parti cipők a világ 2. legszebb köztéri alkotása lett!!!

2017.01.12.

Az Architectural Digest építészeti magazin versenyén rangos köztéri szobrok között ért el hatalmas sikert a Duna-parton álló köztéri alkotás. - Budapesti Napilap -

Csak Marseilles lenyűgöző köztéri szobra, az Utazók előzte meg a Cipők a Duna-parton elnevezésű budapesti köztéri szobrot az Architectural Digest építészeti magazin online versenyében. Can Togay filmrendező és Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész alkotása, a "Cipők a Duna-parton" elnevezésű kompozíció a vészkorszak idején Dunába lőtt embereknek állít emléket. A szobrászművész hatvan pár korhű lábbelit formált meg vasból, mögötte negyven méter hosszúságú, hetven centiméter magas kőpad húzódik.

A marseilles-i "Az utazók" című szoborcsoport egyik darabja

Az emlékhely három pontján, öntöttvas táblákon magyarul, angolul és héberül olvasható a felirat: "A nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok emlékére állíttatott 2005. április 16-án.” A listán Európa, Dél-Afrika és Amerikai nívós köztéri alkotásai szerepelnek, olyanok, amelyek egy kulturális érdekességet jelenítenek meg kreatív művészi eszközökkel. Az Architectural Digest című amerikai lap 1920 óta jelenik meg és célja az innováció, a dizájn és a tehetségek nemzetközi bemutatása. A lap munkatársai az egész világ köztéri alkotásait megvizsgálva döntöttek a 13 legjobb mellett.

 

Forrás: welovebudapest

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!