Amit az engedélymentes elöltöltő fegyverekről tudni kell

2024.05.25.

Számos engedélymentes fegyver létezik, ezek közül az elöltöltő modellek azok, amelyek western hangulatot idéznek. Ahogyan a nevük is sejteti, bárki megvásárolhatja őket, és ez valóban igaz, hiszen nem megfizethetetlen az áruk.

 

A következőkben arról lesz szó, hogy miként lehet használni ezeket a fegyvereket, milyen feltételekkel, és miért olyan különlegesek.

Dióhéjban az elöltöltő fegyverekről

 

Az amerikai polgárháború idején Colt és Remington revolverek voltak használatosak. A Pietta márkájú, Combat Zone-nál kapható elöltöltő fegyverek azok hiteles másolatai. Ez a kijelentés igaz mind a működés, mind a kialakítás tekintetében.

 

Ezek a Pietta fegyverek működőképes revolverek, ehhez fekete lőporra van szükség, és ólomgolyó hagyja el a csövüket. Bár tény, hogy engedély nélkül is lehet ilyen fegyvert vásárolni, fekete lőpor vásárlásához viszont kizárólag engedéllyel lehet hozzájutni.

 

Az elöltöltő fegyverek működése

 

A manapság kapható elöltöltő fegyverek úgynevezett single-action rendszerűek. Ez alatt azt kell érteni, hogy kizárólag abban az esetben lehet leadni velük lövést, ha teljes mértékig hátra van feszítve a kakas. A western filmekben sokszor látható ez a tipikus mozdulatsor: a párbajt vívó jobbkezes felek a bal tenyerükkel szoktak a lövés pillanatát megelőzően a kakasra csapni.

 

Rengeteg különféle elöltöltő fegyvert lehet vásárolni

 

A Pietta rendkívül széles repertoárral rendelkezik az elöltöltő fegyvereket illetően. Aki nem mindennapi darabra vágyik, annak érdemes megfontolnia egy US Marshall beszerzését. Népszerűek azonban az olyan egyszerű típusok is, mint a Colt Navy és az Army. Mindenki megtalálhatja a saját elképzeléseinek megfelelő típust.

 

Az emlegetett Colt Navy revolvert Samuel Colt tervezte. A hatlövetű feketelőporos revolver arról ismert, hogy 1851-ben bekerült az Amerikai Haditengerészet felszerelésébe. Annak ellenére, hogy ezen a néven lett világhírű, valójában a hadsereg sokkal többet vásárolt belőle, mint a haditengerészet. A fegyver rövid időn belül eljutott a tengerentúlra, Angilába is, ott Navy Londonként gyártották.

 

A Pocket széria egyik utolsó feketelőporos revolvere az 1862 Colt Pocket Police, amelyet szintén gyárt az olasz Pietta. E pisztolyok jelentősen rövidebb csővel rendelkeznek, és sokkal kompaktabbak, éppen ezért voltak annyira népszerűek annak idején. Célzottan azért készültek, hogy a rendvédelmi dolgozóknál legyen egy olyan fegyver kéznél, amit könnyen maguknál tarthatnak és bármikor előkaphatnak.

 

A Remington Model 1858 áttörést jelentett a feketelőporos revolverek tekintetében. E pisztolyok nemcsak erőben, hanem lőtávban is nagyszerű eredményeket értek el. Az amerikai polgárháború idején rendkívül keresettek voltak, de azt követően is szépen fogytak. Az átlagos pisztolyok lőtávjának háromszorosára voltak képesek. Amikor 1864-ben leégett a Colt elsődleges gyárja, a katonák Remington fegyvereket kaptak, amelyek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!