Habverők és dagasztók a nagykonyhában

2024.07.17.

A sütő- és cukrásziparban a tészták, krémek, mártások készítése során a siker titka jellemzően a tökéletes állag elérése, mely nagyrészt a kikeverés technológiai hátterén múlik. Otthon lehet mindenféle időigényes kézi megoldásban gondolkodni, viszont a nagykonyhában – a hatékonyság és az egyenletes minőség okán – kizárólag a gépesítés jelenthet megoldást.

 

A választék viszont nagy a piacon, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány olyan fontos tudnivalót, amelyek segíthetnek megfelelő habverő, dagasztó illetve krémkeverő gépeket választania saját sütő- vagy cukrászipari vállalkozása számára.

Mire jó a többfunkciós keverőgép?

 

Az úgynevezett bolygókeverő-habverő egy annyira sikeres konstrukció, hogy a pizzériától a cukrászdáig sokféle vendéglátó-ipari vállalkozás konyhájában találkozhatunk vele. A neve elég futurisztikus, pedig nincs itt semmi űrtechnológia, a név a kar és a fej mozgásrajzából jön, mely a bolygók pályáit idézi, ez az, aminek következtében a berendezés az összetevőket homogén masszává képes varázsolni.

 

A legtöbb habverőgép háromféle feladathoz rendelkezik kiegészítőkkel: jár hozzá habverő, dagasztókar illetve keverőkar, melyeket könnyen cserélhetjük akár munka közben is. Sokféle változat kínálja magát a piacon, így bizonyára létezik az ön nagykonyhája számára is ideális modell a vezérlés, kapacitás, felszereltség alapján.

 

A dagasztógép feladata

 

Mint látható, a habverő-keverőgép a legtöbb esetben tud dagasztani is, így könnyű zavarba jönni, ha az ember külön dagasztógépekkel is találkozik a Nagykonyhai.com Webáruház kínálatában.

 

Pedig nincs ebben semmi meglepő, hiszen a habverő dagasztani is képes, az erre specializálódott gép viszont minden ízében erre a feladatra szakosodott. Ha a tésztakészítés gyakori feladat, akkor érdemes profi dagasztógépben gondolkodni.

 

Utóbbit arra tervezték, hogy napi szinten nagy mennyiségű tésztát állítson elő, és ennek állaga is könnyen paraméterezhető, legyen szó akár kenyér-, akár pizzatésztáról.

 

A gépek beszerzése előtt mindig pontosan meg kell határozni a vállalkozás profilját, a nagykonyhai tevékenységeket, munkafolyamatokat, és ezek igényei szerint választani.

 

Így vigyázzon a habverő és dagasztógépekre!

 

Mint minden gép esetében, a habverő-keverőgép és dagasztó használata során is a gyári előírások betartása, a rendszeres tisztítás és karbantartás vezethet hosszú élettartamhoz és zavartalan működéshez.

 

Kezdjük egy gyakran megszegett szabállyal: sebességet váltani csak leállított állapotban szabad, menet közben ez meghibásodáshoz vezethet. A tartozékedényeket mindig alaposan tisztítsuk, a géptestet óvatosan. A mozgó alkatrészeket pedig kenjük.

 

A legfontosabb persze a beszerzett gép minősége, ezért lehet jó választás egy ipari habverő dagasztó keverő gép, illetve – ilyen irányú profil esetén, egy ugyancsak náluk beszerezhető – profi ipari dagasztógép.




Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!