Kínai autógyár Pécsre nem, elektromosautó-töltőhálózat igen

2024.05.10.

A napokban tart Hszi Csin-Ping kínai elnök magyarországi látogatása, és bár a Nemzeti Befektetési Ügynökség cáfolta az értesülést, mindenki egy Pécs mellett a Great Wall kínai konszern által építendő autógyár bejelentésére várt.

 

Helyette vasúti fejlesztéseket, atomerőmű építésben történő együttműködést, valamint – ami számunkra legérdekesebb – az elektromosautó-töltőhálózat fejlesztését jelentették be.

Szijjártó Péter elmondta, hogy megállapodás született Magyarországon az elektromos autók töltőhálózatának fejlesztéséről, hogy az ország minél több pontján, minél gyorsabban lehessen feltölteni az elektromos autókat, amelyre azért van szükség, mert a miniszter szerint a jövő az elektromos autózásé, így lehet megóvni a környezetünket.

A töltőhálózat tegnap bejelentett fejlesztéséről konkrétumokat egyelőre nem közöltek, így nem tudjuk, hogy kínai segítséggel egy új töltőhálózat jelenhet meg Magyarországon, vagy a meglévő szolgáltatók számára töltőoszlopok beszállításáról lehet szó, esetleg akkumulátorral támogatnák nagy teljesítményű töltőpontok kiépítését olyan helyszíneken, ahol rövid távon az elektromos hálózat fejlesztése nem, vagy túlságosan magas költségekkel lenne megoldható.

Magyarországon jelenleg több töltőhálózat-fejlesztési program fut párhuzamosan, például az Európai Unió által finanszírozott CEF2 projekt, amelyben helyszínenként legalább 4 db, legalább 150 kW-os töltőoszlop telepítése az elvárt.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!