Légtisztító hosszú távra

2024.07.23.

Amikor légtisztítót vásárolunk, érdemes alaposan körülnézni a piacon. Számtalan berendezéssel találkozhatunk, ezért nem egyszerű a döntés. Tisztázni kell hozzá első körben, hogy milyen célra és mekkora kapacitású eszközt keresünk. Ha lehet, ne az ár legyen az elsődleges szempont, amennyiben hosszabb távra tervezünk.

 

Mit várunk el a légtisztítótól?

Ha azt szeretnénk, hogy ne csak 1-2 évig tudjuk hatékonyan megtisztítani otthonunk levegőjét, akkor ismerjük meg kicsit közelebbről a BonAir.hu légtisztítóit is! Ezzel egyidejűleg jó, ha körvonalazódnak az elvárásaink is.

- Például kérdés az, hogy mennyire fontos számunkra a trendiség? Kicsi, modern berendezésre vágyunk, ami még dizájnos is, vagy inkább a hatásfok a döntő?

- Lényeges szempont lehet-e a szűrő funkció?

- Várunk-e pontos mérési adatokat, különböző analíziseket a gép működésével kapcsolatban?

- Milyen szennyeződéseket vonjon ki a levegőből?

- Elvárás, hogy csendes legyen a készülék, vagy nem probléma, ha zajosabb?

Lényeges a helyiségméret

Ahhoz, hogy hatékonyan működjön a légtisztító, méretben olyat kell választani, ami megfelel az adott helyiségbe. Ez azt jelenti, hogy a maximális szobaméret felével, harmadával számoljunk! Előfordul, hogy a berendezést az adott terület egészéhez mérik, ahol még az ajtók és az ablakok is nyitva vannak, netán szellőző is működik. Ilyenkor nem lesz jó a légtisztítás hatásfoka.

A készülék a szoba térfogatának többszörösét szűri át, ezért is lényeges, hogy ne a helyiség teljes nagyságához viszonyítva válasszuk az eszközt. Legjobb, ha megnézzük az úgynevezett CADR adatot. Ez azt jelzi, hogy laborviszonyok között egységnyi idő alatt hány köbméter levegőt tisztított meg a berendezés.

Ehhez még számolni kell a természetes vagy mesterséges légcserével is. Ha ezeket a szempontokat szem előtt tartjuk, kisebb fokozaton is jól fog dolgozni a légtisztító, és el tudjuk kerülni az alulméretezést is.

Mit szűrjön ki a légtisztító?

Ha tudjuk, milyen részecskék mennyiségét szeretnénk csökkenteni, akkor ez alapján is tudunk légtisztítót választani. A HEPA szűrő különösen jól jöhet házipor- vagy porallergia esetén. Ahhoz, hogy ez a legnagyobb hatékonysággal tudjon működni, minél nagyobb felületű típusra van szükség.

Amennyiben dohányfüst vagy a konyhai, illetve más kellemetlen szagok eltüntetése a cél, akkor érdemes aktívszén-szűrős készüléket választani. Lehetőleg olyat, amelyikben cserélhető ez a kiegészítő.

A gyártói előírások szerint ügyelni kell a szűrők rendszeres karbantartására is. Ha ezt elhanyagoljuk, csökkenhet a berendezés élettartama.

Milyen legyen a zajszint?

Amikor légtisztítót vásárolunk, döntő szempont lehet a zajszint is. Ez a ventilátorfokozattól is függ, de 25-40 dB (A) az, ami nem zavaró. Az ezt meghaladó hangerősség inkább már csak háttérzaj mellett vagy távolabbról elviselhető.

Érdemes a fentieket figyelembe venni, mielőtt bármely készüléket megvennénk. Ha tudatosan minőségi terméket választunk célnak és igényeknek megfelelően, akkor hosszú távon szolgálni fog bennünket a légtisztító.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!