Miért fontos a POS terminál kikapcsolása nap végén?

2024.07.25.

Minél több fizetési lehetőséget kínálsz a vevőidnek, annál több elégedett és visszatérő ügyfeled lehet a jövőben. A POS terminál használata ma már nem kérdés, hanem üzleti és törvényi minimum. De valóban tudod, hogy mire képes a POS terminálod és hogyan kell használni?

A technológia adott és széleskörűen elérhető, a legtöbb modern terminál a nagy nemzetközi kártyakibocsátók mellett a SZÉP kártyák, egészségpénztári kártyák fogadására is alkalmas. Tehát a lényeg ma már az apró extra szolgáltatásokban rejlik és abban, hogy a POS terminál használatából hozd ki a legtöbbet.

Egyre fontosabb, hogy a bankkártya terminál használata során minden egyes tranzakciót nyomon követhess, adatokat nyerhess ki belőle a vállalkozásod működésének értékeléséhez és a jövő tervezéséhez. Ez is hozzátartozik a POS terminál mindennapi használatához.

Mitől bankfüggetlen egy POS terminál?

Korábban fontos és új dolog volt, hogy megjelentek a bankfüggetlen POS terminált biztosító szolgáltatók, de mára már olyan sok van belőlük, hogy a verseny és a választási szempontok már nem a bankfüggetlenség kérdése körül forognak.

Ettől még persze fontos, hogy egy bankfüggetlen POS terminál esetében az általad megadott számlaszámra érkezik a vevő által befizetett összeg és nincs semmilyen bankszámlanyitási kötelezettség. Fontos kérdés – főleg a kisebb forgalmú üzleteknél -, hogy vannak-e forgalmi elvárások, mekkora összeget kell egyben előre kifizetned vagy havidíjas konstrukcióban a készüléket akár bérelheted is, nem kell megvenned.

Ezek a terminálok széleskörűen fogadják el a legkülönbözőbb kártyatípusokat, például: Visa, Visa Electron, Mastercard, Maestro vagy akár SZÉP kártya és Egészségkártya is használható.

Sokkal fontosabbá vált mára az, hogy mit tartalmaz a szolgáltatási szerződés, milyen költségekkel kell számolnod, mennyire biztonságos és gyors a kiépített „fizetési rendszered”.

Hiszen a nagy eszközválasztéknak köszönhetően teljesen igényeidre szabható a fizetési megoldások különböző változata: a pénztárgép mellett több POS terminált is beüzemelhetsz, ezek lehetnek mobilak is. A kisebb forgalmú egységekben ma már remek megoldás lehet egy okostelefon is, ami egy teljes értékű POS-terminálként tud működni. Ennek lényege, hogy a telefon alkalmassá tehető fizetések fogadására, érintéses, NFC fizetések fogadására. Aztán a vállalkozásod fejlődésével ráérsz később bővíteni a fizetési megoldások körét.

Hogyan használd a POS terminálod?

A mára kialakult hatalmas választéknak köszönhetően Te döntesz, hogy mit szeretnél: és ez nem csak a fizetési rendszert biztosító pénztárgép, POS terminál típusára vonatkozik, hanem a szolgáltatóval fennálló viszony, a kapott szolgáltatás minősége és kiterjesztése válik egyre fontosabbá.

A terminál kiválasztása is fontos, ma már alap, hogy ha kell, akkor legyen mobil, vezeték nélküli, stb.

Az, hogy képes legyen érintésmentes fizetések (NFC) fogadására ma már nem kérdés, de ez a pandémia időszakában nagyon fontos volt és azóta elterjedt megoldássá vált, sokat segít a készpénzes fizetés visszaszorításánál. Fontos továbbra is, hogy a terminálok a mágnescsíkos és chipes fizetéseket is kezeljék, de egyre jobban terjed a QR kódos fizetés is a jövőben.

Nagyobb forgalom mellett fontos lehet, hogy ne kelljen minden összeget a terminálba bepötyögni, legyen az összekapcsolva a pénztárgéppel – és tovább sorolhatnánk azt a sok kis praktikus megoldást, amelyet ma már simán megszerezhetsz, csak kell hozzá egy jó partner, tapasztalt szakember, aki segít a legjobb, ár-érték arányban optimális megoldás kialakításában. (Például borravalóval kiegészített rendszer, DCC, előengedélyezés, stb.)

Maga a terminál használata egyszerű, gyorsan elsajátítható, azonban bizonyos szabályokat be kell tartani. Ilyen például az is, hogy műszakváltáskor, napvégén a kijelentkezést nem szabad elfelejteni, a zárást el kell végezni, és az akkumulátort is kímélni kell. Sőt külön témának tűnik, de a terminál használatának része ma már a NAV kapcsolat biztosítása és az adatok feltöltése. De ez legyen egy külön írás része….

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!