Tompalátás specialista: "Minél előbb el kell kezdeni a gyereknél a kezelést"

2024.04.30.

A látásunk a születésünk után folyamatosan fejlődik, több év telik el, mire a szem megtanulja, hogy hogyan kell látni. Amennyiben ez a mechanizmus nem alakul ki, vagy nem működik megfelelően, tompalátásról beszélünk. A cikkben foglalkozunk a kialakulásával, a kezelési lehetőségével, és azzal is, hogy milyen jelek utalnak arra, hogy a gyermeknél fennáll ez a probléma.

Tompalátás esetén az egyik szem nem éri el a teljes látás képességét. Általában tizenéves kor elejére befejeződik a látásfejlődés, ha az agy addigra nem tanulja meg a teljes látás képességét, akkor utána már ezen nem lehet segíteni. Más szavakkal akkor beszélünk tompalátásról, ha nem érhető el szemüveges korrekcióval a teljes tökéletes látás.

Dr. Nagymihály Attila tompalátás specialista hangsúlyozza, hogy felnőttkorban már nem gyógyítható a tompalátás. A kezelés kizárólag gyermekkorban lehetséges.

A tompalátás kialakulása és jelei

Az amblyopia, vagyis a tompalátás gyermekkorban alakul ki. Általában kancsalság vagy a két szem közötti nagy dioptriakülönbség következtében jön létre. Az agy az egyik szemet preferálja, miközben figyelmen kívül hagyja a másik szemből érkező információt. Lehet kis mértékű, ha csak 70-80%-os a látás, de előfordulhat az is, hogy 10%-ra sem korrigálható.

Érdemes szakorvoshoz fordulni, ha a gyermeknél megfigyelhető a gyakori fejdöntés, vagy sokszor hunyorog, becsukja az egyik szemét, illetve a szemei nem egy irányba mozognak. Továbbá akkor is, ha problémája adódik a mélységérzékeléssel. Ezek a jelek arra utalhatnak, hogy a gyermek tompalátó.

A tompalátás kezelése

Ahogy már korábban is említettük, a tompalátás jelen tudásunk szerint csak gyermekkorban kezelhető. Felnőttkorban már nem javítható a látásélesség. Ezért nagyon fontos, hogy a szülők korán észrevegyék a problémát, és szakorvoshoz vigyék a gyermeket. A lehető leghamarabb el kell kezdeni a kezelést.

A folyamat egyszerű, a jól látó szem letakarásával történik. Ennek köszönhetően rá lehet bírni a rosszul látó szemet a környezet vizuális értelmezésére. A kezelés lényege, hogy a rosszul látó szemet meg kell tanítani látni. A folyamat kitartást igényel mind a gyermek, mind a szülő részéről. Azonban meghálálja magát, hiszen a gyermek a későbbiekben nem kerül hátrányba emiatt például a tanulás során.

A szülő felelőssége

Érdemes a gyermekkel olyan feladatokat végeztetni ebben az időszakban, amelyek igénylik a szem fókuszálását. Ide sorolható például az apró színes gyöngyök fűzése, a legóelemek szétválogatása, a színezés és a rajzolás. A gondosan végzett kezelés hatására a látásélesség szépen javul.

A szülő felelőssége, hogy észrevegye a problémát és szakorvoshoz forduljon a gyermekkel. Amennyiben gyermekkorban nem került sor a kezelésre, felnőttkorban már nem lehet segíteni a problémán. El lehet végezni a látásjavító lencseműtétet vagy a szürkehályogműtétet, de tompalátás esetén csak olyan látásélességet lehet elérni ezekkel az eljárásokkal, amely szemüveggel a legjobb látásként kihozható.


Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!